Po pierwszym podkładzie, okazało się że jeszcze trzeba trochę dopieścić powierzchnię:
Kolejna warstwa podkładu i pierwsze dwa dni układania nitów:
Zrobiłem próbki różnych srebrnych aby ocenić który będzie mi najbardziej pasować do tego projektu. Chodzi mi o taki efekt który będzie wyglądał jak srebrna farba a nie metalizer. Czyli musi być delikatnie widziane ziarno farby. Na razie podoba mi się H8 i miks C151+C90
I pierwsze przymiarki do podstawki: Prawdopodobnie, kompozycja będzie luźno nawiązywała do stoiska ekspozycyjnego na salonie lotniczym.
CDN
Per Aspera ad Astra IPMS Polska / IPMS Świdnica / IPMS Air-race / RCtank.pl / RC-trial.pl
Mimo motywacji na 10, trochę mi się ten etap prac przedłużył Nie należę do modelarzy którzy liczą wszystkie części i potem się chełpią że jest ich tyle a tam tyle. Części ma być tyle ile trzeba aby efekt finalny był satysfakcjonujący. Na ten moment tych drobin na kadłubie jest już dość dużo i mi wystarczy
Kilka zbliżeń na tą dekorację:
Podobnie postąpiłem z osłoną karteru silnika:
Na skrzydłach dodałem zamki PZL:
Poprawiłem wygląd skóry na płozie ogonowej, przy okazji sam ślizg wymieniłem na zamiennik Bitskrieg:
Na głównym podwoziu też pojawiło się kilka drobnych detali:
Idąc za ciosem ogarnąłem usterzenie:
Kilka nitów udekorowało też zastrzały:
I w ramach relaksu ułożyłem panele na podstawce:
Oraz zrobiłem charakterystyczną wystawową podporę pod płozę ogonową:
CDN
Ostatnio edytowano sobota, 18 marca 2023, 16:31 przez Marcin_Matejko, łącznie edytowano 1 raz
Per Aspera ad Astra IPMS Polska / IPMS Świdnica / IPMS Air-race / RCtank.pl / RC-trial.pl
Dziękuję Model w lakierni. Ale zanim to nastąpiło zrobiłem sobie próbki aby wybrać metodę maskowania bo bałem się że zbyt mocna taśma maskująca podrywa mi nity, a za słaba nie przylgnie do powierzchni i będą przedmuchy. Do próbek użyłem Aizu, białej elastycznej oraz aluminiowej. Wszystkie się sprawdziły więc do maskowania modelu użyłem białej elastycznej bo najlepiej układała się w krzywizny.
Pomalowany, kalki położone W międzyczasie zrobiłem też nową wyższą owiewkę kabiny pilota.
Do silnika dodałem jeszcze takie podpórki osłony, które są z zestawu blaszek Part:
I silnik trafił do modelu:
Teraz zabrałem się za różne detale zewnętrzne. Dysza Venturi i muszka i celownik kołowy to doskonałe produkty Master. Natomiast rurkę Pitota wykonałem od podstaw :
Chyba jednak zdążę na ten Bytom
CDN