Po-2 ICM 1:72

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: Po-2 ICM 1:72

Postprzez Bolo07 » piątek, 31 stycznia 2025, 20:22

Bardzo ładny, czekam na ciąg dalszy
Modelarstwo to nie tylko wieczorne dłubanie - to zabawa z historią.
Bolo07

Reklama

Postprzez tommyk » piątek, 14 lutego 2025, 23:29

Wymalowany i zasadniczo wymodulowany. Kalki położone. Dojdzie jeszcze jakiś lekki wheathering ale nie chcę przesadzić. A potem zaczyna się zabawa z naciągami. Odsuwam ją od siebie jak mogę :). Działam jednocześnie powoli z pozostałą drobnicą.
Obrazek
Obrazek
Coś mi się zdaje, że prędzej zaczną pojawiać się pierwsze galerie z nowego konkursu niż ja skończę Pociaka :mrgreen:.
ObrazekObrazek ObrazekObrazekObrazekObrazek
tommyk

Zimna Wojna 3

Postprzez Murek » sobota, 15 lutego 2025, 08:24

Ładnie zmalowany :D
tommyk napisał(a):Coś mi się zdaje, że prędzej zaczną pojawiać się pierwsze galerie z nowego konkursu niż ja skończę Pociaka :mrgreen:.

Nieważne, to nie wyścig ;o)
Murek

Postprzez tommyk » piątek, 7 marca 2025, 13:39

Blisko. Coraz bliżej.
Walczę z naciągami. Wykonywanie nawet nie idzie tak źle, jak się wcześniej obawiałem. Nie jestem jednak też do końca zadowolony z efektu.

Miałem pomysł na śruby rzymskie z przyponowej, wędkarskiej żyłki 0,06 mm. Jednak był problem z jej klejeniem CA. Klej nie trzyma zbyt mocno skręconych śrub. Przetarłem żyłkę prędzej izopropanolem. Próbowałem wspomagać się aktywatorem do CA (przed albo po klejeniu) ale i tak było słabo. Bez obciążenia się jeszcze trzymało, ale jak próbowałem tym manewrować, to się wszystko rozchodziło. Może ktoś ma jakiś pomysł na CA do materiału, z którego robi się żyłki wędkarskiej, bo wolnoschnący CA od MiG oraz tzw. zwykły budżetowy średnio sobie radził.
Na mojej checkliście zostało jeszcze 16 kroków.

Obrazek
Obrazek
tommyk

Zimna Wojna 3

Postprzez mnak24 » piątek, 7 marca 2025, 14:14

Bardzo mi się podoba, aż sam nabralem ochoty na podobny model.
"Ja mogę powiedzieć coś na ten temat, że po prostu, że ja na ten temat nic za bardzo nie mogę powiedzieć"

KW-1 zimowy|Tarpon mk. 1|Panther ausf. A|Schwimmwagen|Ju-87 G1|F4F-4 Wildcat
mnak24

Postprzez Rafal » piątek, 7 marca 2025, 18:40

tommyk napisał(a):Miałem pomysł na śruby rzymskie z przyponowej, wędkarskiej żyłki 0,06 mm.

A jesli by kleić na lakier bezbarwny, już po naciągnięciu?
Google nie zwalnia z samodzielnego myślenia.
Rafal

Postprzez tommyk » sobota, 8 marca 2025, 00:03

Wydaje mi się, że to nie zadziała. Potrzeby jest klej, który jest w miarę mocny- bo skręcona żyłka jednak przenosi pewne obciążenia, daje cienką spoinę, dobrze wnika i szybko schnie.
Wydaje mi się, że rozwiązanie z żyłką ma potencjał. Jest naprawdę cienka. O,06 mm. Podwójnie skręcona ma około 0,12 -0-15 mm. To naprawdę dobry wynik i powinno zadziałać nawet w skali 1/72. Tylko ten właściwy klej ...
Dziś jeszcze znalazłem w necie coś co się nazywa drut molibdenowy. Stosowane w elektronice. Też wydaje się elastyczne. Może tędy droga.
tommyk

Zimna Wojna 3

Poprzednia strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat