Czy ktoś robił "jedenastkę" 1/48 Arma Hobby?

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: Czy ktoś robił "jedenastkę" 1/48 Arma Hobby?

Postprzez Aleksander » poniedziałek, 20 stycznia 2025, 23:13

piotr dmitruk napisał(a):
Aleksander napisał(a):Jako ciekawostkę zaś mogę powiedzieć, że zadziwiły mnie kalki starego (ponad 30-letniego) modelu KP Avii B.21. Skleiłem sobie tą Avię prosto z pudła, trochę z nudów i bałem się o pożółkłe kalkomanie, które były w pudełku. Te zaś położyły się bez problemów i bez użycia płynów Microsofta, na dodatek ich żółte przebarwienia zniknęły na modelu.

Poka, poka!

Ale to kiszka straszna :lol: . Spróbuję może jutro zrobić jakieś focie, ale nie spodziewajcie się rewelacji. Znalazłem dwa pudełka (drugie to Letov S.328) i skleiłem specjalnie się nawet nie starając. Chciałem poćwiczyć robienie naciągów.
Obrazek
ObrazekObrazekObrazek Obrazek
Aleksander Górski
..."be yourself, no matter what they say"...
Aleksander

Animal Planet

Reklama

Postprzez Aleksander » wtorek, 21 stycznia 2025, 11:37

Na prośbę Piotra :lol:
Nie będę zakładał nowego wątku, bo, jak wspomniałem wcześniej, to "kiszka straszna", zrobiona z nudów, prosto z pudła, bez dbania o szczegóły. Chodziło głównie o sprawdzenie, czy posiadana żyłka nadaje się na naciągi i czy mazaki AK sprawdzą się przy malowaniu detali.
Zabawa z modelem zajęła mi trzy krótkie popołudnia, ale - jak pisałem wyżej - nie starałem się zbytnio. Sam model jeszcze przed werniksowaniem.
W międzyczasie obejrzałem również model @Jarka38 z 2010 roku i oczywiście mam "moralniaka" - jak widać - można z tego zestawu zrobić super miniaturę https://pwm.org.pl/viewtopic.php?f=13&t=13397

Oto Avia B.21 z oryginalnymi kalkomaniami sprzed ponad 30 lat ;o)
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Komentarz i wnioski
1. Sam model to trochę "mydło", ale po wypuście KP sprzed wielu lat więcej się nie spodziewałem. Wszechobecne nadlewki, niedopasowane części, rozmyte detale nie zachęcały do większego wysiłku

2. Geometria części nie zachwyca - na fotkach tego nie widać, ale wyszedł trochę "krzywulec".

3. Osłona kabina matowa "od urodzenia" - nie miałem niczego na zastępstwo, ale mało ją widać

4. Żyłka do naciągów niestety zbyt sztywna i przezroczysta - IMHO nie nadaje się na naciągi (przynajmniej w tej skali) - dzisiaj pomaluję ją czarnym mazakiem, może trochę będzie lepiej.

5. Mazaki AK są niesamowite - polecam. Malują jak normalne farby, ale nie wymagają całej zabawy z przygotowaniem farb, pędzli itp, a potem z ich myciem. Spróbowałem nimi pomalować śmigło - na zbliżeniach d... nie urywa, ale z daleka ujdzie. To raczej moje umiejętności (a w zasadzie ich brak) spowodowały, że wygląda trochę karykaturalnie, ale - jw. - z daleka ujdzie ;o)

6. Zaskoczeniem absolutnym były te stare kalki z zestawu sprzed lat. Na kartoniku wyglądały paskudnie - pożółkłe i nieforemne, ale położyły się bez problemu, bez Seta i Sola - są wystarczająco cienkie, żeby wejść w zagłębienia i mocne, żeby się nie rozlecieć. Kolory troszkę już zmienione pod wpływem czasu, ale nie rażą, zwłaszcza na takiej "pchle".

6. Model najpewniej trafi do rąk jakiegoś młodego członka rodziny lub znajomych i polegnie w podniebnej walce z innymi podobnymi "struclami".

Pierwszy pomidor rzucam sam - jeżeli ktoś mimo wszystko chce skomentować, to niech pamięta, że to tylko "etiuda" dla wprawy. :lol:

Edit
Tak wyglądają kalki z zestawu
Obrazek
Obrazek
Aleksander Górski
Aleksander

Animal Planet

Postprzez piotr dmitruk » wtorek, 21 stycznia 2025, 19:24

E, przesadzasz Olek, całkiem sympatycznie wyszedł, przydałoby się jeszcze tylko podgrzać żyłki, żeby je napiąć. Szkoda, że nie naświetliłeś UV tych naklejek, może by się wybieliły.
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez Aleksander » wtorek, 21 stycznia 2025, 21:15

Dzięki! Akurat dwa dni temu padła suszarka mojej małżonki - muszę trochę poczekać, żeby te żyłki naprężyć :lol:
O naświetleniu kalkomanii myślałem, ale ponieważ wiedziałem, że model idzie "w tylne rzędy", specjalnie się nie troszczyłem, choć może trzeba było...
Obrazek
Aleksander Górski
Aleksander

Animal Planet

Postprzez piotr dmitruk » wtorek, 21 stycznia 2025, 23:03

Dla mnie suszarka to zbyt grube narzędzie, bałbym się o zwichrowanie zastrzałów. Ja rozgrzewam zwykłą igłę dwunastkę i zbliżam od spodu do żyłki, staram się tylko nie trzymać zbyt długo w jednym miejscu, przesuwam wzdłuż żyłki, obserwując jak się ona kurczy.
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez Wojciech Perkowski » środa, 22 stycznia 2025, 10:16

Można też rozgrzać np. zapalniczką łebek gwoździa takiego z 10 cm dł. Wówczas wystarczy przybliżyć go do żyłki bez potrzeby przesuwania. Żyłka ładnie się napina.
Wojtek
Wojciech Perkowski

Postprzez Marcin_Matejko » środa, 22 stycznia 2025, 12:40

Avia fajna, klasyka.
Per Aspera ad Astra
IPMS Polska / IPMS Świdnica / IPMS Air-race / RCtank.pl / RC-trial.pl
Marcin_Matejko

Postprzez japaw » środa, 22 stycznia 2025, 13:04

Ja to robię płaskim śrubokrętem, większa powierzchnia grzania.
japaw

Postprzez Aleksander » środa, 22 stycznia 2025, 20:56

Dzięki za rady - do tej pory suszarka dawała radę, ale wypróbuję podsunięte pomysły, chociaż boję się, że to wina żyłki, że nie chce się kurczyć.
Obrazek
Aleksander Górski
Aleksander

Animal Planet

Postprzez Marcin_Matejko » czwartek, 23 stycznia 2025, 06:54

Ja też robię suszarką ;o)
Per Aspera ad Astra
IPMS Polska / IPMS Świdnica / IPMS Air-race / RCtank.pl / RC-trial.pl
Marcin_Matejko

Poprzednia strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat