Pomysł na nowy konkurs - 2025 - ANKIETA DOGRYWKA

Ankieta wygasła sobota, 25 stycznia 2025, 11:15

Akcja reaktywacja
16
33%
85 rocznica "Dziwnej wojny" , kampanii norweskiej , bitwy o Anglię.
33
67%

Liczba głosów : 49

Postprzez Łukasz_K » środa, 22 stycznia 2025, 11:15

1 głos 3 dni
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
..bo zawsze są i głupsi w społeczności...
Łukasz_K

Zimna Wojna 1

Reklama

Re: Pomysł na nowy konkurs - 2025 - ANKIETA DOGRYWKA

Postprzez Pashal » sobota, 25 stycznia 2025, 08:36

1.Za kilka godzin oficjalnie będzie już wszystko wiadome, a nieoficjalnie już jest wiadome który temat będzie tym wybranym przez forumowiczów.

2.Gratuluję pomysłodawcy tego konkursu i dziękuję tym wszystkim, którzy zagłosowali na mój pomysł, czyli "Gwiazdy Filmowe" w takim brzmieniu.

3.Proponuję, aby w przyszłości do proponowanego przez kogoś tematu nie dopisywać kolejnych określeń, które w sposób znaczny modyfikują pierwotny temat, a właśnie taka sytuacja miała miejsce w przypadku tematu "Gwiazdy Filmowe".Tak jak wytłumaczył to również Piotr miały być to wyłącznie "gwiazdy" z filmów i seriali fabularnych.

4. Nie wiem dlaczego różne ciekawe tematy nie wybrane w poprzednich wyborach nagle zupełnie tracą zainteresowanie u forumowiczów, a wymyślane są nowe nie zawsze ciekawe, a wybierane tylko i wyłącznie, aby opróżnić magazynki z modelami.

5.Ciekawy jestem ilu z forumowiczów przed zgłoszeniem tematu kojarzyło "o co kaman z Tymi" określeniami "Dziwna wojna", kampania norweska i jaki tam sprzęt kwalifikuje się do konkursu ?

6. Chyba rzecz, która powinna być według mnie zdecydowanie zmieniona, a mianowicie dokładne sprecyzowanie tematu przed wprowadzeniem go pod glosowanie, a nie tak jak teraz - zgłaszamy temat, a po wyborze dopiero doprecyzujemy co i jak .

7. Zdaję sobie sprawę, że to jest zabawa, ale każda zabawa też ma różne odcienie.
Pashal

Postprzez vollff » sobota, 25 stycznia 2025, 11:08

Modyfikując "gwiazdy" chciałem poszerzyć możliwości wyboru - cóż nie zażarło. Może następnym razem :)
Konkurs stal się prawie "elitarny" - zawężony do zaledwie jednego roku -1940.
Przewiduję wysyp wszelkiej maści "spitfajerow, harikajnow i meserszmitów". - proponuję wprowadzić dodatkowe utrudnienie i wprowadzić ban na te modele - niech uczestnicy wyteżą mózgi i pogooglują żeby znaleźć cos nie oczywistego do budowy.
Obrazek Obrazek Obrazek
vollff

Zimna Wojna 4

Postprzez Pashal » sobota, 25 stycznia 2025, 11:17

Vollff bardzo dobrze, że poszerzyłeś temat, nie mam nic przeciwko temu, tylko po prostu wtedy powinny być do wyboru dwa oddzielne tematy : mój i Twój o rozszerzonym zakresie.
Pozostała część Twojej wypowiedzi jest również jak najbardziej słuszna.
Pashal

Postprzez kwiatektatek » sobota, 25 stycznia 2025, 11:35

Panowie.
Myślę że czas dorosnąć. Lobbowanie jednego z was w trakcie trwania głosowania uważałem za niesmaczne. Chyba wcześniej nie zdarzyło się nic takiego, choć biorę pod uwagę że mogę nie pamiętać.
Teraz z kolei poświadczacie nieutulony ból zadu. Naprawdę jest tak wielki że musicie o tym pisać?
Przecież to nie jest koniec świata.
Pozdrawiam. Bez odbioru.
Obrazek Obrazek Obrazek
kwiatektatek

Animal Planet

Postprzez Pashal » sobota, 25 stycznia 2025, 11:51

Masz mnie na myśli ?
Jeżeli tak to mylisz się potężnie - za niczym nie lobbowałem, bo niby w jakim celu ? Nie byłem przecież jedynym ,któremu taki temat pasował o czym świadczy ilość głosów oddanych na ten temat.

Chyba raczej to Ty masz jak to nazywasz "ból zadu" biorąc pod uwagę w jakiej formie się wypowiadasz... i to "bez odbioru" dla podkreślenia, że nie masz "bólu zadu". :mrgreen:
Pashal

Postprzez vollff » sobota, 25 stycznia 2025, 12:59

kwiatektatek napisał(a):Panowie.
Myślę że czas dorosnąć. Lobbowanie jednego z was w trakcie trwania głosowania uważałem za niesmaczne. Chyba wcześniej nie zdarzyło się nic takiego, choć biorę pod uwagę że mogę nie pamiętać.
Teraz z kolei poświadczacie nieutulony ból zadu. Naprawdę jest tak wielki że musicie o tym pisać?
Przecież to nie jest koniec świata.
Pozdrawiam. Bez odbioru.

Szkoda gadać
Wyszła słoma z butów
Obrazek Obrazek Obrazek
vollff

Zimna Wojna 4

Postprzez halset » sobota, 25 stycznia 2025, 15:51

vollff napisał(a):Przewiduję wysyp wszelkiej maści "spitfajerow, harikajnow i meserszmitów". - proponuję wprowadzić dodatkowe utrudnienie i wprowadzić ban na te modele - niech uczestnicy wyteżą mózgi i pogooglują żeby znaleźć cos nie oczywistego do budowy.

Z jednej strony masz rację, z drugiej jednak przy "naszej" frekwencji wolałbym raczej zachęcać każdego kogo się da, niż wprowadzać ograniczenia. Kto będzie chciał się wyróżnić ten i tak się wyróżni, a im więcej uczestników tym lepiej :)
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
halset

Ukraina

Postprzez Comek » sobota, 25 stycznia 2025, 17:17

A ja lobbowałem i się tego nie wstydzę. :twisted:

Dopóki administracja nie wprowadzi ciszy wyborczej nie widzę w tym nic złego. Ideą forum dyskusyjnego jest dyskusja.

Również polemika, która prowadzona z zachowaniem wzajemnego szacunku i kultury wypowiedzi może być całkiem konstruktywna.
Co w wypadku "gwiazd filmowych" zaowocowało rozwianiem wszelkich wątpliwości, w przeciwieństwie do tematu, który wygrał a co do zakresu którego, wciąż widzę dysputy.

P.S Byłoby mi smutno gdyby wygrał temat z gatunku "dzieła niedokończone".
Każdy inny, nawet nie związany z lubianą przeze mnie tematyką (ale jakąkolwiek tematyką) traktuje jako wyzwanie i okazje do poszerzenia horyzontów.
Modelarstwo drugo-wojenne można śmiało uznać za najpowszechniejsze,jednak konieczność dopasowania się do konkretnych modeli/egzemplarzy występujących w odpowiednich oddziałach, czyni zwycięski temat ciekawym i wymagającym (przynajmniej w kwestii lądowej)

P.P.S Jako że jest to forum modelarskie nie będę się odnosił do kwestii zadów i dorosłości, gdyż uważam to za offtop. :roll:
Comek

Teraz_Polska

Postprzez Flyzloty » sobota, 25 stycznia 2025, 18:03

vollff napisał(a):Przewiduję wysyp wszelkiej maści "spitfajerow, harikajnow i meserszmitów". - proponuję wprowadzić dodatkowe utrudnienie i wprowadzić ban na te modele - niech uczestnicy wyteżą mózgi i pogooglują żeby znaleźć cos nie oczywistego do budowy.

W tej zabawie nie chodzi o typ samolotu , ale jak jest wykonany i zaprezentowany.
Pięknie wykonany model mainstremowy jest piękny , żle wykonany "wynalazek" jest zły.
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek
Image
Flyzloty

Zimna Wojna 2

Postprzez Panzer » wtorek, 4 lutego 2025, 13:34

Patrząc na dotychczasową listę warsztatów to powiem tak: na pieniądze to ty lepiej nie graj...
Pozdrawiam, Radek
Obrazek
Panzer

Animal Planet

Postprzez vollff » wtorek, 4 lutego 2025, 20:29

Panzer napisał(a):

Patrząc na dotychczasową listę warsztatów to powiem tak: na pieniądze to ty lepiej nie graj...

Na 10 uczestników masz już 4 warsztaty w/w samolotów - więc statystycznie 40% uczestnilw je robi - tak wiec jakieś pieniądze miał bym szansę wygrać :) - a to dopiero 4 dzień konkursu

Tak więc ….
Obrazek Obrazek Obrazek
vollff

Zimna Wojna 4

Powrót do 1940 - 85 rocznica