MiG-21 MF 1/72 Eduard

Właśnie skończyłeś model, chciałbyś go zaprezentować - poddaj go tutaj surowej krytyce Użytkowników.

MiG-21 MF 1/72 Eduard

Postprzez sebastian.roland » sobota, 15 lutego 2025, 21:34

Chciałbym zaprezentować Wam mój gotowy model MiG-21 w skali 1/72. Model przedstawia samolot o numerze 7600 z 11 Pułku Lotnictwa Myśliwskiego stacjonującego w Mierzęcicach, w malowaniu z wczesnych lat 90'.

Cały proces budowy przebiegł bez większych problemów. Jedynym wyzwaniem była znana z innych relacji szczelina na spodzie kadłuba, którą usunąłem poprzez wklejenie paska polistyrenu. Postanowiłem wymienić zestawową rurkę Pitota na metalową od firmy Master, co według mnie znacznie wpłyneło na odbiór gotowego modelu. Samolot został pomalowany srebrną farbą Gunze zamiast klasycznego metalizera. Całość, na koniec, zabezpieczyłem lakierem satynowym. Dodałem tylko lekkie ślady użytkowania, ponieważ zależało mi na subtelnym efekcie, bez śladów nadmiernego wyeksploatowania maszyny. O dziwo byłem bardzo zadowolony z kalkomanii, które doskonale się kładły mimo cienkiemu filmowi dzięki czemu bardzo dobrze wtopiły się we wszelkie nierówności kadłuba.

Najsłabszym elementem zestawu są zdecydowanie podwieszenia – rakiety mają dość grube lotki. Warto rozważyć wymianę na żywice.

Z procesu budowy i malowania zmontowałem film, który możecie obejrzeć na moim kanale YouTube: https://youtu.be/ORDX62BmaQA?si=-6scBqcR87aAmY9v

Zapraszam do obejrzenia zdjęć gotowego modelu i podzielenia się swoimi opiniami!

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
sebastian.roland

Reklama

Re: MiG-21 MF 1/72 Eduard

Postprzez Aleksander » niedziela, 16 lutego 2025, 09:07

Na zdjęciach wygląda bardzo dobrze. Filmu jeszcze nie zdążyłem obejrzeć, ale na pewno to zrobię.
Obrazek
ObrazekObrazekObrazek Obrazek
Aleksander Górski
..."be yourself, no matter what they say"...
Aleksander

Animal Planet

Postprzez Łukasz_K » niedziela, 16 lutego 2025, 09:29

Jak na założenia, to nie ma się do czego przyczepić, ołówek bardzo elegancki.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
..bo zawsze są i głupsi w społeczności...
Łukasz_K

Zimna Wojna 1

Postprzez mnak24 » niedziela, 16 lutego 2025, 09:34

Ładnie wykonany model, podoba mi się. Od kilku dni chodzi mi właśnie taki srebrny MiG po głowie.

EDIT:

Wlaśnie obejrzałem film, szacun za taką profeskę, przyjemnie to się oglądało.
"Ja mogę powiedzieć coś na ten temat, że po prostu, że ja na ten temat nic za bardzo nie mogę powiedzieć"

KW-1 zimowy|Tarpon mk. 1|Panther ausf. A|Schwimmwagen|Ju-87 G1|F4F-4 Wildcat
mnak24

Powrót do Lotnictwo - galeria ukończonych modeli