Kiedyś obiecalem dwa słowa o tym zestawie noży tokarskich:
http://www.micromark.com/8-piece-hss-mi ... ,8199.htmlGeneralnie, to biorąc pod uwagę cenę niezły zakup. Trzonki mają tak naprawdę 1/8 cala (3,175mm) co w sumie niewiele zmienia bo i tak trzeba stosować podkładki. Myślę, że to dobry zakup na początek, choć oczywiście wszystkiego nie da się tym zrobić.
W zestawie są typowe kształty noża, przecinak ma 1,6 mm szerokości. Materiał - HSS.
Aby nie bujać się z podkładanim przy każdym użyciu noża (imaki małych tokarek mają oś zwykle na wysokości 8-12mm) warto zrobić sobie takie coś:

Podkładka ze stali byłaby lepsza ale do toczenia miękkich rzeczy mosiądz jest jak znalazł. Zrobiłem tę podkładkę z pręta mosiężnego, który wyfrezowałem na frezarce (MF70), oczywiście powierzchnie przylegajace do imaka też są przefrezowane.

A tak wygląda przetoczny pręt z PA6, na mokro z użyciem denaturatu. Zielona strzałka - opisywane noże (prawy), czerwona - nóż składany z ostrzem z węglika.

Jak widać różnica jest ale nie krytyczna. Zapewne doostrzając te noże na osełce można uzyskać jeszcze lepsze rezultaty.