Lotus-Climax 25 (Tamiya 1:20)

Właśnie skończyłeś model, chciałbyś go zaprezentować - poddaj go tutaj surowej krytyce Użytkowników.

Lotus-Climax 25 (Tamiya 1:20)

Postprzez PiterATS » piątek, 18 października 2024, 10:22

Witam serdecznie
Chciałbym przedstawić zdjęcia kolejnego ukończonego modelu. Tematyka u mnie bez zmian- Formuła 1, czyli pewnie dla wielu nudna i nieciekawa :)
Jest to od dawna nieprodukowany i niedostępny Lotus-Climax 25 od Tamiyi w skali 1/20.
Model przedstawia bolid, którym Jim Clark wygrał Grand Prix Wielkiej Brytanii 1963:

Obrazek

Ponadto jeżdżąc Lotusem 25 wywalczył również tytuł mistrza świata właśnie w tym sezonie.
Jeśli idzie o sam samochód, to był to kamień milowy w dziedzinie rozwoju motoryzacji. Było to pierwsze auto posiadające monokok- sztywną konstrukcję skrzyniową mieszczącą kokpit, stanowiącą ponadto kręgosłup samochodu, do którego zamontowano silnik, zawieszenie, zbiorniki paliwa i całą resztę. Taka konstrukcja jest bardziej sztywna i bezpieczna od klasycznego nadwozia samonośnego, nie wspominając już o ramie kratownicowej czy ramie z podłużnic. Do dzisiaj w identyczny sposób projektuje się nie tylko bolidy F1, ale wszystkie inne wyczynowe auta wyścigowe oraz drogowe samochody sportowe.

Jeśli idzie o sam model, to swoim zwyczajem wprowadziłem nieco poprawek. Lista poniżej:
- dodałem panele wzmacniające nadwozie w tylnej części, oraz przenitowałem je;
- zrobiłem od podstaw węzły mocowań elementów zawieszenia (Tamiya proponowała te elementy skrajnie uproszczone);
- ogoliłem całą skrzynię biegów i wykonałem od podstaw wszelkie na niej detale (śruby, przetłoczenia, żeberka itp). Zestawowa skrzynia nie jest zła, ale brakowało tam jednak kilku szczególików;
- skrzynię uzupełniłem również o mechanizm drążka zmiany biegów oraz sam drążek;
- wymieniłem sprężyny na amortyzatorach;
- dodałem brakujące przewody hamulcowe, wiązkę kabli biegnącą z prawej strony kokpitu oraz kable zapłonowe silnika;
- wykonałem od podstaw dźwignię zmiany biegów;
- zmyłem elementów zestawowy chrom i pochromowałem je farbą Super Metallic od Mr.Hobby;
- największym niedomówieniem była osłona trąbek silnika. Tamiya zaproponowała przezroczysty element z natrasowanymi liniami, mającymi imitować siateczkę. Wyrzuciłem to, przygotowałem sobie kopyto, wytłoczyłem na nim siatkę z Abera i pomalowałem;
- na koniec dodałem wentyle na kołach.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek ObrazekObrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Model oczywiście powędruje w niedługim czasie na odpowiednią podstawkę.

Równolegle z Lotusem budowałem również Bugatti T35B od Italeri w skali 1/12. Model również jest już ukończony. Obecnie organizuję sobie jakieś lepsze, większe tło i generalnie miejsce do zrobienia zdjęć (w moim przypadku fotografia tak dużych modeli w skali 1/12 jest dość kłopotliwa). A póki co zamieszczam na zachętę kilka zdjęć z budowy :)

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Pozdrawiam
PiterATS

Reklama

Re: Lotus-Climax 25 (Tamiya 1:20)

Postprzez cooper69 » piątek, 18 października 2024, 11:06

rewelacja jak dla mnie.

Jedynie co bym dodał to trochę życia Lotusowi (przykurzony bieżnik, brudzenie silnika) bo wygląda jak modelik z pudełka, a w rzeczywistości od nawet przetaczania ślady powinny być.
Obecne zainteresowania - pancerka Polskich Sił Zbrojnych na zachodzie i niemiecka (głównie niszczyciele czołgów).

Pozdrawiam
Rafał Dzięgielewski made by 71
cooper69

Postprzez PiterATS » piątek, 18 października 2024, 11:15

Przecież brudzenie układu napędowego jest, podobnie jak wanny kokpitu. Ograniczyłem się tylko do delikatnego łosza w dwóch odcieniach i to wszystko, więc może tego nie być dobrze widać na zdjęciach.
Opon nie przykurzałem celowo. Model nie jest jeszcze przymocowany do podstawki, więc wezmę pod uwagę Twoją sugestię i zrobię jakieś ślady przetaczania na oponach. Jeszcze mogę, bo dostęp mam do wszystkich zakamarków.
Dzięki :)
PiterATS

Postprzez Łukasz_K » piątek, 18 października 2024, 12:06

Kolejne cudeńko,gratki! Ten bugatti to też będzie widzę piękny zawodnik.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
..bo zawsze są i głupsi w społeczności...
Łukasz_K

Zimna Wojna 1

Postprzez sama_rama » piątek, 18 października 2024, 17:40

Lotus naj bardziej mi się podoba.
Bardzo zgrabny samochód i model.

Bugatti też się ładnie zapowiada.
sama_rama

Postprzez Pashal » piątek, 18 października 2024, 18:11

Lotusa można zaprezentować w takiej czystej wersji :
https://commons.wikimedia.org/wiki/File ... xfordy.jpg

Świetnie wyglądają w Bugatti te wszystkie odcienie i różne połyski, półmaty i maty "metalowych" części.
Pashal

Postprzez piotr dmitruk » niedziela, 20 października 2024, 08:58

Wspaniałe oba!
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez HubertKendziorek » niedziela, 20 października 2024, 15:35

British Racing Green :) pięknie zrobiony.
Zapraszam na mój blog modelarski: Kendzior's Way
HubertKendziorek

Ukraina

Powrót do Pojazdy cywilne - galeria ukończonych modeli