RAV napisał(a):JGucwa napisał(a):3.Wykonanie modelu ma być stylizowane na lata 60/70/80-te (pozostaje dowolność interpretacji stylizacji).
Czy takie "współczesne" wynalazki jak preshading, wash i postshading są dozwolone?
Jak dla mnie oczywiście tak. Cała współczesa chemia i narzędzia dopuszczalne.
1. Model wykonany z zestawu opracowanego i wypuszczonego przed 1985 r. w krajach bloku socjalistycznego (z uwzględnieniem przepaków tych modeli w latach późniejszych);
Nie zgadzam się na to ograniczenie .
To po prostu kłopot z odróżnieniem. Ktoś zbuduje starego Smera, a ja powiem, że to kapitalistyczny model, bo formy powstały we Włoszech, USA, lub w GB...Albo przeciwnie, skoro dopuszcza się wznowienia, to można znaleźć Plasticarty wydane przez Revella.
Z racji tego, że sowieci kupili masę form FROGa, będzie niesprawiedliwie, bo to przecież modele zachodnie i wschodnie jednocześnie, w CSSR produkowano Aurory, Artiplast, czy Heller (Smer) i niemieckie SIKU (Dubena) , w Polsce kopiowano Airfixa i jakiś czas tłuczono z wypożyczonych form ich modele.
Poza tym ile jest takich czystych rasowo socjalistycznych modeli? Niemieckie Plasticart, polski ZTS i RUCH, sowieckie Junyj Technik i Krugozor, czeskie KP, bo Smer wtedy nie miało swoich form. Żałośnie mało.
Ja bym chciał wciągnąć w zabawę małolatów, którzy kupili np. w supermarkecie wznowionego Matchboxa i mają ochotę pierwszy raz pokazać się na forum. nasze forum ma "czapę" w osobach świetnych i sprawnych modelarzy, ale brakuje podstaw, czegoś dla ludzi, którzy zaczynają , lub powracają do hobby. Im więcej modeli do wyboru, tym lepiej dla projektu.
Niech to nie będzie tylko projekt dla takich jak ja sklerotyków, nostalgicznie reagujących na kawałek plastiku, ale i dla młodych i bardzo młodych, którzy może nie wiedzą, że model, który kupili w supermarkecie ma pół wieku.