To mój pierwszy udział w jakimkolwiek projekcie grupowym, a i zarazem drugi model po powrocie do modelarstwa z kilkunastoletniej tułaczki.
Wszak model prezentowany czekał na dokończenie Panzer IV którego mam aktualnie na warsztacie - ale z racji jego rychłego skończenia mogę rozpocząć równolegle drugą produkcję

Może macie jakieś zdjęcie służące za inspirację? Długo szukałem w internecie ale jak już jakieś się pojawiło - to ktoś już je wykorzystał w swojej dioramie.
Również trochę myślałem o Stugu wyciągniętym w okolicach Demjańska. Jest on bardzo dobrze obfotografowany, niemniej nie chcę robić pojazdu w wariancie "pomnikowym" takim jaki on teraz prezentuje, ani pojazdu tuż po wydobyciu - lecz Stuga tuż przed nałożeniem zimowego kamuflażu. Chcę uniknąć pojazdu w białym malowaniu - bo trochę to monotonne, zważywszy że właśnie jeden taki kończę.
A teraz co nieco o modelu, jaki zamierzam popełnić na łamach tego wątku.
Model pochodzi z serii limitowanej - wydanej z okazji "Dragon Expo" 2008r w Virginii, USA. Jest to egzemplarz działa samobieżnego Sturmgeshutz III w wersji G używanego przez "Bodo Spanz'a" niemieckiego asa pancernego. Pojazd pochodzi z wczesnej wersji produkcyjnej, dodatkowo wyposażony w drewniany stelaż umieszczany na tylnej płycie - służący do przewożenia różnych bambetli. Producent, jako że jest to wersja dedykowana Bodo Spanzowi, przewidział tylko jeden rodzaj kamuflażu, oraz dołączył odpowiedni zestaw kalkomanii. Dodatkowo w komplecie blaszka z detalami fototrawionymi oraz gąsienice Magic Track.
Pierwsze wrażenie - jak to u Dragona, - bardzo pozytywne. Nawet gąsienice nie posiadają śladów po wypychaczach, co mnie bardzo zdziwiło.
Wersję limitowaną od zwykłej, oprócz kalkomanii odróżnia jeszcze ten element ;)