Mi24 - Italeri 014 1/72 - malowanie

Jeśli chcesz porozmawiać o prawdziwych latających maszynach lub szukasz dokumentacji do swojego modelu - napisz o tym tutaj.

Mi24 - Italeri 014 1/72 - malowanie

Postprzez szprotka » poniedziałek, 4 listopada 2024, 10:37

Witam,

Zgodnie z porada kolegow przenosze sie z pytaniem do lotnictwa rzeczywistego :-)

Wpadł w moje ręce taki oto piękny i wiekowy model Mi24 D/E. Chciałbym go wykończyć w klasycznym radzieckim malowaniu z Afgana, ale mam wrażenie że autor malowania ciut mija się z prawdą. Mowa o statku z numerem bocznym 07, Datowany na 1989 Kabul

Na spód proponuje light ghost gray (italeri 4762AP), podczas gdy wydawąło mi się ze to powinien byc jasny niebieski podobny do RLM65 z WWII.
Góre proponuje mix piaskowego (itaeri 4720AP) i flat earth red (4707AP).
W kokpicie tez panuje light ghost grey, gdy zdjecia kokpitów z googla pokazuje czesto mix czarnego/ciemnoszarego i radzieckiego emerald green na tablicach zegarów

Wygląda to troche tak, ze Italeri proponuje malowanie stosowane na etapie prototypow i wczesnych wersji schylku lat 70 w obiekcie ze schylku lat 80. Takie wnioski wyciagnalem przegladajac google i instrukcje montazu od Zvezdy na scalemates

z góry dziękuję za pomoc
szprotka

Reklama

Re: Mi24 - Italeri 014 1/72 - malowanie

Postprzez RAV » poniedziałek, 4 listopada 2024, 11:47

W tym modelu najśmieszniejsze jest to, że wirnik kręci się w przeciwną stronę. Ale jak się odetnie oś od piasty i przyklei z drugiej strony, to można zamontować wirnik "do góry nogami" i wtedy jest nawet OK. Poza tym nie jest to wersja D, jak podają na pudełku, tylko Mi-24W (Hind E). W związku z tak nonszalanckim podejściem producenta do tematu nie spodziewałbym się wiarygodnych schematów malowania.
Pozdrawiam
RAV
Obrazek
RAV

Postprzez szprotka » poniedziałek, 4 listopada 2024, 12:10

ehhh, mysle ze nic i tak nie przebijem Italeri 176 Mi28 Havoc, sam nie wiem co to a prototyp byl ;-)

A co do Mi24 zastanawiam sie czy nie bedzie najrozsadniej pomalowac go tak jak statek nr 5 z Bagram z 1988 wg Zvezdy nr 4823. Kolory opisane czasami jako soviel light grey blue (pokrewny RLM65) a gora soviet grey-green (cos jak khaki) i soviet light grey green

I co jest najlepsze to wlasnei takie malowanie jest na pudelku :-) Kaszanka godna Mistercrafta
szprotka

Postprzez piotr dmitruk » poniedziałek, 4 listopada 2024, 12:13

Schematów malowań z instrukcji Italeri nie można traktować poważnie
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Powrót do Lotnictwo - rzeczywiste