Źródło: http://www.zelazneszlaki.cba.pl/gz/sp/sm42/sm42.html
Model robię dla siebie, więc końcowy wygląd nie jest narzucony, pewnie będę próbował wcisnąć tu jakieś efekty malarskie jak choćby cieniowanie, ale po kolei, bo do tego droga daleka, żywiczny zestaw do konwersji otrzymałem od znajomego, składa się z żywicznych części, blaszek i szybek do okienek, zestaw znamy tym którym tabor PKP w skali H0 nie jest obcy, choć teraz Piko wypuszcza seryjny model tej lokomotywy ja postanowiłem zbudować sam, więcej zabawy a i efekt ciekawszy.
Odlewy jakości mizernej, niestety taki ostry 'hołmmejd' ale da się z nich zrobić dobry model nie tak wcale dużym nakładem sił, z resztą plusem tej skali jest to że elementów jest tylko kilka, a sam model nieduży i można się skupić na detalach.
Na samym początku po kąpieli wszystkie elementy pomalowałem surfacerem żeby zobaczyć wszystkie niedoskonałości i je naprawić, jest ich sporo, zacznę od zaszpachlowania bąbli których jest sporo, ale też nie tak dużo biorąc pod uwagę że wewnętrzna powierzchnia górnej części budy wygląda jak pianka. Jak się uporam z bąblozą na cel wezmę uszkodzone albo słabo wykonane detale, usuwając je i robiąc nowe z polistyrenu.
W tle na zdjęciach BR290 produkcji Roco czyli dawca napędu, z niej wyjmę wózki i silnik, ale czy to będzie ten egzemplarz to jeszcze nie wiem, korci mnie żeby kupić nówkę dla lepszego silnika i kół z lepszego stopu i czernionych, bo ta co mam ma już trochę lat, a technologia pędzi na przód.
Poza tym lokomotywa będzie przystosowana no montażu dekodera sterowania cyfrowego.
Do tego co jest na zdjęciach muszę jeszcze dokupić zestaw reflektorów toczonych z mosiądzu, takich typowo polskich garnków, no i kalkomanie, ale to może jeszcze trochę poczekać.
Malowanie oczywiście najbardziej typowe zielone.

Ot taki 'relaksacyjny' projekt w przerwach między modelami na zamówienie, pewnie trochę mi zajmie, i zrelaksowanie mi pewnie nie grozi patrząc po elementach, ale jak już ruszy z miejsca będzie duża satysfakcja.
I przy okazji jakiś mniej typowa tematyka warsztatu na forum.