Polecono mi to forum i jestem tu nowy ;). Piszę aby przedstawić mój projekt i zasięgnąć kilku rad.
Celem jest zbudowanie modelu parowozu Ol49, który pracowałby na parę. Już powoli coś się dzieje. Zrobiłem ostoję i kilka poprzecznic. Od kilku dni zajmuję się silnikami parowymi, prace są dość zaawansowane, choć problemy też się piętrzą ;). Model będzie mosiężny, oto co już mam:

Powiedzmy sobie szczerze, że nie jestem przesadnie mocny w odtwarzaniu tych wszystkich najdrobniejszych detali, malowaniu, itp... Priorytet jest taki, że ma to działać - potem można się będzie bawić ;). Mam też swój kanał na Youtube, gdzie mam zamiar robić relację z powstawania sprzętu. Ale to raczej dla powiedzmy ludzi którzy nie mają wiele z tym wspólnego i potraktują to jako ciekawostkę;). Pierwszy filmik tutaj: https://www.youtube.com/watch?v=38TEirzvMMk
Nie robiłem nigdy maszyny parowej, ale pewne doświadczenie w temacie mam, polecam rzucić okiem na moje filmiki. Ogólnie rzecz biorąc zajmowałem się silnikami Stirlinga... do tej pory, bo czuję że najbliższy rok zajmie mi obecny projekt.
To na razie tyle. Będę zamieszczał aktualizacje statusu prac. Od kolegów będę potrzebował zapewne kilku rad. Ot choćby jak zapina się wagony w skali 1:32 bo nigdy w ręku takiego modelu nie miałem ;). I pewnie wiele innych pytań się pojawi...