Proponuję projekt grupowy, który dotyczyłby lotnictwa fińskiego. Oczywiście najciekawszy okres to wojna zimowa i kontynuacyjna. Lotnictwo fińskie to temat interesujący z kilku powodów:
1. odnosili liczne sukcesy, pomimo przewagi przeciwnika. 2. latali na sprzęcie z prawie całego świata. 3. pomimo trudności dostaw części, utrzymywali zbieraninę różnych maszyn w stanie używalności. 4. wzbudzali sympatię swoja odwagą i wolą walki, pomimo sojuszu z nazistami.
Pytanie jest proste:
KTO CHĘTNY?
Szczegóły i ramy czasowe do ustalenia.
Osobiście deklaruje się z co najmniej jednym modelem, a jak się uda to nawet z czterema.
Sugeruje wszystke na jakich walczyli, a było tego sporo, zdobyczne sowieckie, francuskie, włoskie, amerykańskie, holenderskie, brytyjskie i co tam jeszcze
Ja podobnie jak Hubert, wyjątkowa estymą darzę Finlandię W chwili obecnej jestem w około 60% wykonania Avro Anson i Blenheima w 1/72, ale w kolejce czekają kolejne... Wdzięczny temat
Witam! Byłbym zainteresowany, startowałbym z "gladiatorem" na nartach. W zanadrzu mam jeszcze I-16 na nartach, może Pe-3 PS. Wszystko, oczywiście, 1:72, w barwach Suomen Ilmavoimat.