...
III. Przepisy szczegółowe:
...
7. Użytkownik zobowiązany jest do przestrzegania czystości i poprawności języka polskiego, niestosowania kalek językowych, makaronizmów oraz slangu utrudniającego zrozumienie wypowiedzi. Użytkownik także zobowiązany jest do przestrzegania zasad ortografii, interpunkcji oraz zasad logicznego formułowania wypowiedzi.
-----
Co prawda nie jesteśmy forum literackim, ale mimo wszystko zależy nam na zachowaniu odpowiedniego poziomu języka polskiego na forum. Nie jest to podyktowane teorią regulaminu i naszym widzimisię, ale jak najbardziej praktyką z jaką mamy do czynienia na codzień.
Dbałość o język tutaj nie jest tylko sztuką dla sztuki, lecz jak wszystkie zapisy regulaminu ma - wcale nie tak głęboko ukryty - sens i cel. Chodzi o szacunek dla czytających, ale przede wszystkim o większą czytelność wypowiedzi. Zmuszanie czytelników naszego posta do zastanawiania się 'co autor miał na myśli', bo post napisany jest niestarannie, jest po pierwsze nie w porządku wobec czytających, zajmując im dodatkowy czas na odcyfrowanie wypowiedzi, po drugie może niekiedy prowadzić do zbędnych nieporozumień czy niejasności.
Tak, jak przykładamy się do każdego szczegółu budowanego modelu, powinniśmy również przykładać się z wyżej wymienionych względów do jakości każdego postu.
Ponieważ największym problemem, jaki widzimy w wielu postach jest interpunkcja oraz częste drobne literówki, nasze uwagi będą dotyczyły przede wszystkim tej sfery języka polskiego. Zdanie tego typu:
czesc dzisiaj chciałm pokazac wam samolot ktory to byl gotowy jakis czas temu ale nie mialem apratu i ostatnio udalo mi sie pozyczyc pomalowany valejo z reki potem przyklejona owiewka chociaz bylo trudno
nie jest chyba zbyt czytelne

Podstawowe zasady (w tym dotyczące interpunkcji) obowiązujące w języku polskim:
• zdania rozpoczynamy wielką literą, kończymy kropką lub innym znakiem przestankowym (wykrzyknikiem, pytajnikiem),
• stosujemy polskie znaki diakrytyczne, czyli wszelkie 'ogonki', 'kropki' i 'kreski (ą, ć, ę, ł, ń, ó, ś, ź, ż),
• wewnątrz wypowiedzi, w miejscach, które tego wymagają stawiamy odpowiednie znaki przestankowe, szczególnie kropki i przecinki,
• przed znakami przestankowymi nie stawiamy spacji, stawiamy ją po nich:
niepoprawnie
...wkleiłem skrzydło , a potem statecznik...
...wkleiłem skrzydło ,a potem statecznik...
...wkleiłem skrzydło,a potem statecznik...
...wkleiłem skrzydło.Potem statecznik...
...wkleiłem skrzydło .Potem statecznik...
...szczena mi opadła ! O matko , niesamowite...
poprawnie
...wkleiłem skrzydło, a potem statecznik...
...wkleiłem skrzydło. Potem statecznik...
...szczena mi opadła! O matko, niesamowite...
• nie nadużywamy pytajników i wykrzykników; jak pisał Terry Pratchet - osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników na końcu jednego zdania, to osoby z zaburzeniami własnej osobowości

• wielokropek składa się z trzech kropek; nie z dwóch, nie z czterech i nawet nie z pięciu, a dokładnie z trzech kropek,
• i tak dalej, i tak dalej...
-----
Nie będziemy pewnie karać za każdy błąd ortograficzny czy gramatyczny, ale prawidłowa interpunkcja, stosowanie polskich znaków oraz rozpoczynanie zdania z wielkiej litery to minimum, którego wymagamy i za brak którego recydywiści karani będą krótszymi lub dłuższymi banami.
Jeszcze raz napiszę, że PWM nie jest forum językowym. Jednak porozumiewamy się tutaj tylko i wyłącznie przy pomocy słowa pisanego i obrazu. I dlatego zwracamy i będziemy zwracać na te dwa elementy szczególną uwagę - słaba jakość zdjęć może wynikać z małych możliwości technicznych lub braku doświadczenia autora. Jednak na olewanie języka usprawiedliwienia nie ma.
Jarek
P.S.
A teraz możecie 'jechać' po moim poście - jeśli popełniłem tu jakiś błąd językowy, nie wahajcie się mi tego wytknąć

P.S.2
Oczywiście niektórzy mogą podeprzeć się nauką i stwierdzić, że bdania na pweynm anelgiksim uneriwstyecie wyzakaly ze nie ma znczeania w jaikej kleojnosci napsziemy lietry wenawtrz wryazu blye tlkyo pirwesza i otstatina lreita blyy na soiwch mijsecach. Rtszea mzoe byc doniwole poszamiena a mmio to bmęizdey w stniae pczyrzetac tkest bez wikszeego prleobmu. Diezje sie tak dlteago ze nie cztaymy kzdaej z lteir odelndziie ale wrayz jkao cloasc.
Ale do diabła, przecież nie chodzi o to, byśmy sobie wzajemnie utrudniali życie