9. Zaleca się umieszczanie zdjęć na forum w postaci plików graficznych o max szerokości 800. px lub miniaturek prowadzących do plików graficznych.
Mariusz Jarzyna ze Szczec napisał(a):Przestudiowałem regulamin i za bardzo nie wiem co robię wbrew![]()
9. Zaleca się umieszczanie zdjęć na forum w postaci plików graficznych o max szerokości 800. px lub miniaturek prowadzących do plików graficznych.
wojtek_fajga napisał(a):Zamysłem takiego sformuowania regulaminu było to, aby nie zmuszac użytkowników do oglądania reklam firm hostujących obrazki.
Mariusz Jarzyna ze Szczec napisał(a):Darku dam fotkę jak tylko zgłębię tajemnicję tych url i hostów. Osssochoodzi
RAV napisał(a):Ale z drugiej strony oznacza to korzystanie z usług hosta przy jednoczesnym ograniczaniu jego dochodów (wynikających z liczby odsłon reklam). Trochę to nieuczciwe, moim zdaniem. Host może się bronić w ten sposób, że przy bezpośrednim wywołaniu obrazki nie będą się pojawiać i wtedy wszystkie "cwaniackie" zdjęcia na PWN znikną.
wojtek_fajga napisał(a):Aby przeedytowac Twój post w ten sposób, aby miniaturka prowadziła bezpośrednio do obrazka należy:
1. wyświetlic obrazek w serwisie fotosik lub innym
2. kliknąc prawym klawiszem myszy na obrazku i wybrac "Kopiuj adres obrazka", adres obrazka zostanie zachowany w schowku systemowym
3. przejśc do trybu edycji posta na forum i odnaleźc w poście linię dotyczącą edytowanego obrazka; w tej chwili link ma zakończenie html, co oznacza, że prowadzi on do strony www a nie bezpośrednio do obrazka
4. zastępujemy powyższą linijkę zawartością schowka systemowego poprzez zaznaczenie linijki i ctrl+v; link ma w tej chwili zakończenie jpg, co oznacza, że prowadzi on bezpośrednio do obrazka; od tej chwili po kliknięciu miniaturki w Twoim poście, otworzy się nowe okno przeglądarki załaduje się szybko sam obrazek bez reklam, które większośc użytkowników denerwują
Wyżej opisany sposób umieszczania obrazków jest dobry przy dużej ilości obrazków w poście. Jeżeli chcesz pokazac tylko kilka obrazków, to warto je umieścic bezpośrednio w poście.
Sposób jest następujący:
1. kopiujemy adres obrazka do schowka systemowego w sposób opisany powyżej
2. przechodzimy do trybu edycji posta na forum, wybieramy przycisk img
3. otworzy się okienko, w którym należy wkleic zawartośc schowka systemowego (ctrl+v)
Po tych operacjach pojawi się nowa linijka w poście. Od tej chwili obrazek będzie się wyświetlał bezpośrednio w poście. Warto przy tym pamiętac, że szerokośc obrazków w postach na tym forum jest ograniczona do 800 px i takie najlepiej umieszczac w serwisach hostujących obrazki. Większy obrazek zostanie automatycznie przeskalowane do szerokości 800 px, ale spowoduje to niepotrzebne przesyłanie nadmiaru danych.
mart72 napisał(a):Niestety, wyżej opisany sposób nie działa ( nie ma opcji "kopiuj adres obrazka")a przynajmniej ja tego nie potrafię zrobić, mój wątek wylądował w koszupomimo, że reklam nie widać.
Cichociemny napisał(a):- zainstaluj prawdziwą przeglądarkę,
- zrezygnuj z fotosika i przejdź np. do photobucketa,
a wszystko stanie się łatwiejsze.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości