Ale teraz to człowieku masz taaaaaaaaaaaaaaki wybór, że cię przerośnie i dostaniesz zawrotu głowy...
Od czerwca br. szukam modelu F-22a Raptor.
I to nie chodziło stricte, że musi być do sklejania, może być taki... "gotowy" do postawienia na półce, ale ważne żeby był w tej skali "małej" (1:100, 1:144).
Jakiś czas temu, w Carrefourze, na dziale z zabawkami, kupiłem taki gotowy F-15J (japońskich sił) z kolekcji DeAgostini. Metalowy, bardzo szczegółowy (gęste linie podziału, rakiety, podwozie, otwierany hamulec aerodynamiczny). Nie było tam oczywiście żadnych efektów typu weathering czy pre-shading ;) Ale nie wygląda jak zabawka tylko coś bardziej - realistycznego.
Metalowy za 35 zł!
Pomyślałem, że co by nie było, ale nie będzie problemu ze znalezieniem tak słynnego, tak wybitnego samolotu jak F-22.
I od czerwca, w całym tym "wielkim świecie internetowym", w tym raju dla konsumentów - udało mi się znaleźć ledwo 3 produkty!!!!!!?
1. Trumpeter https://exito.sklep.pl/pl/p/TRUMPETER-0 ... ptor/29281
2. Gotowce z metalu na Aliexpress https://pl.aliexpress.com/item/32984358 ... pt=glo2pol
3. I pół-gotowce (pomalowany, większość zespolona, ale trzeba coś pokleić),ale za to z RUCHOMYMI częściami, japońskiej firmy TOMYTEC
https://www.1999.co.jp/eng/10287722
I TO MA BYĆ TEN WIELKI, PRZYPRAWIAJĄCY MNIE O ZAWRÓT GŁOWY WYBÓR?
Te z Aliexpress to - przegięcie z ceną! (Tym bardziej, że sprawdzam tego mojego F-15 i wciąż można je gdzieś znaleźć za mniej niż 40 zł). Ale nawet na tak wielkim Aliexpress jest tylko TEN JEDEN DO WYBORU (są też w innych skalach).
Ale gorsze jest to, że np. przy tym Trumpetera, to co nie wejdę do jakiegoś sklepu to... BRAK NA MAGAZYNIE, NIEDOSTĘPNY itd. I jak patrzę czasem na daty ostatniej dostępności to 2012, 2015 r.
CO TO MA BYĆ?! PRL?? Co to znaczy, że już niedostępne?! Co to ma być? Może kartki wprowadzą? Reglamentacje? Limity? Jak masz pecha, że w złym momencie się zainteresowałeś - to koniec?! Taki jest ten 'kapitalizm - klient nasz Pan'?
Te TOMYTEC to i tak niedokupienia u nas, ale nawet na tych japońskich stronach to komunikaty "Sold out, terminated"... CO TO MA ZNACZYĆ! To mój syn jak dorośnie to już nie będzie mógł skleić/złożyć modelu F-22?! Pojawiły się, sprzedały się... i do widzenia?!
I dlaczego akurat ten najnowocześniejszy i wciąż operujący samolot? F-14 już nie latają - a nie ma problemu! Spitfirery już nie latają - a nie ma problemu, itd.
A akurat z F-22 jest problem?! Skoro produkty zeszły to dlaczego nikt nie produkuje następnych partii, żeby zaspokoić potrzeby klientów!
A zirytowało mnie to już na poważnie bo jest to kropla, która przekroczyła czarę goryczy, bo ja tak mam... z wieloma rzeczami. Nawet z ubraniami! Znajduję w końcu jakąś bluzę, która mi się podoba, wyskakuje mi w google graphic itd. Przenosi do strony sklepu, który ją sprzedaje...a tu "niedostępny"! Piszę czy będzie jeszcze dostępny "nie już nie będzie bo producent nie produkuje takich"! TO PO CO GO JESZCZE POKAZUJECIE! Po co judzicie i robicie nadzieję! Nie ma - to go zdejmijcie ze strony!!
To ma być ten świat mlekiem i miodem płynący? Ten wspaniały rozwinięty konsumpcjonizm.
Zamiast mieć co się chce, to jest się karmionym jak świnia - masz to co jest i nie jęcz.