Mat czy półmat dla samolotów współczesnych?

Inkubator, tutaj rodzą się tematy godne przesunięcia do FAQ - prawd objawionych. Dyskutujemy na temat technik, narzędzi i chemii modelarskiej.

Mat czy półmat dla samolotów współczesnych?

Postprzez rollo » piątek, 27 września 2024, 00:41

Cześć

Kleje właśnie model samolotu Eurofighter Typhoon. Pomalowałem go w kamuflażu niemieckiej (tej współczesnej) Luftwaffe. Położyłem już kalki no i teraz mam dylemat. Bo kolor farby którą pomalowałem ten model to Gunze 307 z serii C. Na buteleczce jest napisane że to pół mat. Czy jak będe kładł lakier końcowy to mam ten samolot pomalować lakierem półmat czy matem??
rollo

Reklama

Re: Mat czy półmat dla samolotów współczesnych?

Postprzez Thalgonis » piątek, 27 września 2024, 06:56

Nie wiem czy w ogóle w lotnictwie (tym naszym ‚małym :) ) psika się mat... Ja walę zawsze półmat, a wpancerce mat lub półmat...
Pozdrówka
Thalgonis -> https://modelarstwozpudla.pl/

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Thalgonis

Transport

Postprzez Łukasz_K » piątek, 27 września 2024, 08:26

Ja tam lubię mat, i to czym głębszy tym lepiej, ALE faktycznie rzadko prawdziwe samoloty są tak matowe, myślę że jak zrobisz tak jak Ci się podoba to też będzie dobrze.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
..bo zawsze są i głupsi w społeczności...
Łukasz_K

Zimna Wojna 1

Postprzez Atlas » piątek, 27 września 2024, 08:47

Thalgonis napisał(a):Nie wiem czy w ogóle w lotnictwie (tym naszym ‚małym :) ) psika się mat... Ja walę zawsze półmat, a wpancerce mat lub półmat...

Ja się nie znam, ale w lotnictwie matowe wykończenie modelu po prostu dobrze wygląda, tzn. takie lekko matowe, byle bez przesady.
Atlas

Postprzez rollo » piątek, 27 września 2024, 10:27

Przyznam szczerze że zawsze lubiałem głęboki mat ,lakierowałem Hataką mat z serii Orange i po dwóch warstwach wychodził głęboki mat. Założyłem ten temat bo zauważyłem że producenci farb np. Gunze produkują farby półmatowe do samolotów, w większości, dziwie się dlaczego? Od razu dodam że dla mnie to żaden problem, bo po prostu położe lakier matowy i po krzyku.
rollo

Postprzez wojtek michalik » wtorek, 1 października 2024, 10:59

Cześć,

Na pewno półmat. W latach 2010-2017 bywałem w stacji obsługowej NATO w Manching. Również w lakierni. I bez wątpienia był to półmat.
Ma to zresztą swoje uzasadnienie w aerodynamice. Matowa farba daje troszkę większy opór. Z takich zabawnych zdarzeń w tym temacie. W latach 60tych pan J.Borzęcki skonstruował jeden z pierwszych samolotów amatorskich w PRL-u, o nazwie Stratus. Samolocik miał bardzo mały nadmiar mocy. Po którymś remoncie przemalował go farba matową i w rezultacie nie mógł wystartować. Po zmyciu farby, wystartował bez większych problemów.
Jak widać rodzaj farby ma znaczenie.
wojtek michalik

Postprzez Atlas » wtorek, 1 października 2024, 13:22

Ale zdajesz sobie sprawę że to jak farba i jej połysk wygląda na prawdziwym samolocie często nijak ma się do tego samego na modelach? Z wrodzonej złośliwości dodam też, że modele redukcyjne z reguły nie latają, chyba że do kosza.
Atlas

Postprzez piotr dmitruk » wtorek, 1 października 2024, 13:46

wojtek michalik napisał(a):Cześć,

Na pewno półmat. W latach 2010-2017 bywałem w stacji obsługowej NATO w Manching. Również w lakierni. I bez wątpienia był to półmat.

Ale pokrycia o własnościach stealth są wybitnie matowe, nawet o fakturze przypominającej papier ścierny.
W razie wątpliwości można sprawdzić na fotografiach.
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez Murek » wtorek, 1 października 2024, 15:03

Jeśli na samolocie jest półmat to nie oznacza automatycznie, że na modelu też ma być. Tak jak wspomnieli niektórzy Przedmówcy modele matowe (bez przesady) lub półmatowe ale bardziej matowe niż z połyskiem wyglądają lepiej. Podobnie jest z autentycznymi farbami i efektem skali - nie wyjdzie w stosunku 1:1.
Murek

Powrót do Modelarstwo redukcyjne - dyskusje