Sherman napisał(a):Hau hau.
Dobry Sherman, dobry

Może podacie swoje pomysły na interpretację malowania tej maszyny ?

Nie chcę zasugerować swoją interpretacją ale ja na stateczniku pionowym zauważam wężyki pokrywające również tylną część kadłuba. Dumam, że fabrycznie samoloty otrzymały późne malowanie fiatów -typuję to:

Na ten kolor fabryczny zostały naniesione wężyki i plamki. I tu teraz dylemat

Czy od góry naniesiono kolor piaskowy jak na późniejszych Ju-87D tej jednostki (co wydaje się dziwne bo maszyna fabrycznie posiada już ten kolor w formie plam - z drugiej strony przemawia teren operacyjny na którym stosowano tego typu maskowanie) czy też te wężyki sa w kolorze szarym, który wykorzystano również do malowania spodniej części płatów (za tym przemawia stosowanie takich barw na samolotach operujących w nocy) ?
Malowanie to zostało naniesione prawdopodobnie podczas prac naprawczych o czym świadczy biały numer no i poniższe zdjęcia Fiatów z tej samej jednostki gdzie tych węzyków nie zauważam. Natomiast po układzie plam z pewnością nie jest to tez malowanie fabryczne włoskie. Po odkurzy widać, ze jasna farba spodu została nanoszona w jednostkach (świadczy o tym zamalowanie częsciowe oznaczeń). Już mnie rozbolała głowa...

Co o tym sadzicie ?

Reprodukcje zdjęć wykorzystuje tylko do dyskusji na tut. forum.