Dzięki chłopaki za słowa otuchy. Ta "wypalona blacha" jednak mi spokoju nie dawała.
Trochę pogrzebałem w sieci i w jednym z testów recenzent wspomina, że lepsze efekty w przypadku tych metalizerów dał podkład szary niż czarny.
I ja poszedłem tą drogą.
Skończyłem "atomowy zbiornik", szary podkład, szlif szlif, polerka, psik psik (z tym że tym razem dałem Aluminium (wcześniej było polerowane aluminium) i

Może na tych zdjęciach za bardzo tego nie widać, ale poprawa jest wyraźna, więc czemu by nie poprawić całego modelu?
Dzisiejsza aura z kolei przełamało moje "modelarskie lenistwo", wystawiłem warsztat na zewnątrz, żeby nie smrodzić w domu i jeszcze raz, szary podkład na cały model i szlif szlif za pomocą 1500 wodnego papieru M3

Kolejnego podkładu szarego już nie dałem, trudno zobaczymy co będzie, więc teraz psik psik i włala:

Poprawa jest diametralna, pierwszy raz uzyskałem taki efekt. Może ostatecznie powierzchnia nie będzie wyglądać na spracowaną, ale wcześniej też to była gruba aproksymacja:).
ps. moje aktualnie wnioski co do metalizerów AK Xtreme Metal - szary podkład plus polerka wystarczą aby uzyskać zadowalający efekt. Czarny podkład nawet jeśli jest lepszy(ja tego nie wiem), to nie wybacza błędów tak jak szary.
pps. wniosek numer dwa - czas na dobry warsztat