Ponieważ zostały jeszcze 3 miesiące do końca konkursu spróbuję wystartować z kolejnym projektem. Jest szansa, że zdążę.
Jest jednak wątpliwość - ma być Irańczyk. Niestety wszystkie zdjęcia jakie na razie znalazłem w necie to malowania z pierwszej dekady XXI w. Z drugiej strony przecież samoloty dostarczono przed rewolucją islamską czyli w latach 70. Bezwzględnie zimna wojna. Próbujemy. Jak się nikt nie sprzeciwi, to może przejdzie, a jak nie to warsztat pójdzie do działu ogólnego.
Sam model przyszedł wczorajszą przesyłką. Kupiony na znanym portalu azjatyckim.
Pierwsze wrażenia:
1. część tak mało, że nie powinno być problemu z ukończeniem w terminie,
2. faktura powierzchni i detal w miarę ok choć szału nie ma, dostałem dodatkowy grzbiet kadłuba, bo ten w ramkach miał jakieś dziwne artefakty,
3. kokpit mega uproszczony = kabina zamknięta,
4. po wycięciu z ramek niestety czar trochę pryska - spasowanie umiarkowane - będzie piłowanie i szpachla - czyli taki przeciętny Trumpek lub wczesny Hobby Boss

Reasumując za cenę na Ali można kupić ale za cenę w naszych sklepach (zdecydowanie drożej niż np. modele G.W.H. w tej samej skali) tylko dla fanów tego typu.
Mam też w szafie od nich AH-1Z i ten w zakresie detalu i powierzchni wygląda w mojej ocenie lepiej.