Sam Islander ponoć nie był lubiany przez pilotów, głównie z powodu hałasu, który towarzyszył lotom oraz kiepskich właściwości lotnych. Może i tak, ale sentyment pozostał, a sylwetka tego "ptaszka" bardzo mi się podoba. Na dodatek, w przeszłości, dostałem australijską książkę na temat powstania firmy TALAIR, więc wykorzystałem okazję i z przyjemnością model zrobiłem. Książka ma tytuł "Balus", co w języku Tok Ples (Pidgin English) oznacza ptaka, lub samolot właśnie. W mojej bibliotece mam też wspomnienia lotników-wolontariuszy z Papui, w książce "Balus bilong mipela" (czyli "Mój samolot")

Sam proces klejenia nie był specjalnie skomplikowany - zrobiłem jedynie nowe sterownice w kokpicie (ale i tak ich nie widać) i zmieniłem kalki (ukłony i podziękowania dla MrDecal).
Do końca nie byłem przekonany, czy model będzie stał na swoich trzech punktach podparcia (czyli na 5 kołach), czy też będzie siedział na ogonie, bo możliwości włożenia koniecznego balastu do środka nie były zbyt wielkie - ale jakimś cudem się udało, niestety, zdjęcia musiałem zrobić na zaimprowizowanej podstawce, bo na kartonie stanowiącym tło prawidłowo stać nie chciał.
Od samego początku prześladowały mnie problemy z oszkleniem - mimo otrzymania drugiego kompletu okien od Piotra Dmitruka (jeszcze raz wielkie dzięki!), "udało" mi się je trochę popsuć - przy klejeniu Thin Cement Tamiyi zaparowało mi boczne okienko, a na sam koniec niewielka kropelka kleju kapnęła na przednią szybę po lewej stronie - w tym miejscu, w oryginalnym samolocie było takie "kółko" z antenką, więc w zasadzie mógłbym utrzymywać, że to specjalnie, ale chyba nikt w to nie uwierzy...
Nie jest to pewnie model na wystawę, ale już go nie poprawię, wyciągnę najwyżej wnioski na przyszłość.
Model dedykuję mojemu, nieżyjącemu już, kuzynowi - Toniemu, który był kiapem (przedstawicielem rządu Australii) u Papuasów - pokazuję jego zdjęcie przy ogonie Islandera z wizerunkiem papuaskiego wojownika.
Obowiązkowa galeria - zamieniłem zdjęcia, bo przypomniało mi się, że pierwsza fotka będzie do prezentacji :