Atlas Cheetah to południowoafrykańskie rozwinięcie francuskich Mirage III z wykorzystaniem komponentów izraelskiego rozwinięcia Mirage 5, czyli IAI Kfir. Wszystko przez jakieś tam embargo ONZ nałożone w latach 70-tych na RPA. Ogółem zbudowano 70 sztuk tego samolotu, z czego w wersji dwumiejscowej D sztuk 16. I to właśnie dwumiejscowy Cheetah jest moim zdaniem najdziwaczniejszą pochodną Mirage III, jaką widział świat.
A tak prezentuje się pudło z wydanym w 2022 modelem Kinetica z regulaminowym "czarnym przedmiotem" w postaci modelu 1:72 RAF-owskiego Tucano:

Zestaw Kinetica bazuje głównie na wypraskach wydanych wcześniej wcieleń Mirage III tegoż producenta, więc nowością jest tu jedynie jedna szara ramka z częściami charakterystycznymi dla Cheetaha D i przezroczysta ramka z nowym wiatrochronem. Plastiku w pudle jest tak dużo, że nawet nie ma sensu robić szczegółowego inboxu - wielu z tych części w ogóle nie użyję.

Jeśli chodzi o malowanie, to wielkiego wyboru nie mam - Cheetahy w Afryce służyły tylko w lotnictwie RPA i wszystkie były szare, więc mój będzie w barwach RPA i będzie szary.

Model będzie robiony "prosto z pudła" (być może z niewielkim wkładem własnym), bo ponoć samo jego sklejenie to duży wyczyn. Byle zdążyć przed końcem roku szkolnego.