Pomysł na nowy konkurs - 2025 - ANKIETA

konkurs 2025

Ankieta wygasła środa, 22 stycznia 2025, 10:33

1/Człowieki
4
2%
2/Akcja reaktywacja
23
13%
3/Made in Poland
9
5%
4/Gwiazdy filmowe, newsów i TV
21
12%
5/Panteon bohaterów czyli AS
7
4%
6/Model z historią w tle.
8
4%
7/Import eksport
15
8%
8/85 rocznica "Dziwnej wojny" , kampanii norweskiej , bitwy o Anglię.
23
13%
9/Na wodzie
12
7%
10/ Ocaleni/Ocalone
1
1%
11/Półkowniki
19
11%
12/Niemcy , Ameryka , Commonwealth.
14
8%
13/V.D Victory Day.
9
5%
14/G.P Girl Power.
15
8%

Liczba głosów : 180

Re: Pomysł na nowy konkurs - 2025 - ANKIETA

Postprzez Flyzloty » piątek, 24 stycznia 2025, 16:09

Chyba nie tylko 1940.

Dziwna wojna (fr. drôle de guerre, ang. Phoney War – dosł. udawana wojna, niem. Sitzkrieg – dosł. wojna na siedząco) – kolokwialna definicja sytuacji, jaka miała miejsce w pierwszym okresie II wojny światowej na froncie zachodnim po formalnym wypowiedzeniu przez Francję i Wielką Brytanię 3 września 1939 roku wojny III Rzeszy, szczególnie po zaprzestaniu faktycznych działań wojennych na lądzie (tzw. ofensywa w Saarze)[1] w okresie od października 1939 r. do kampanii francuskiej w maju 1940 roku.
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek
Image
Flyzloty

Zimna Wojna 2

Reklama

modele polskich samolotów

Postprzez abtb » piątek, 24 stycznia 2025, 19:45

Skoro są już pierwsze deklaracje konkursowe to i ja dorzucę swoje:
- krasnal konkursowy od tajemniczego sponsora ( :mrgreen: ) czyli Lockheed Hudson
- Heniek 111 z batalii norweskiej
Oba malowania datowane na 1940 rok czyli jadę z tematami :P
abtb

Zimna Wojna 1

Postprzez Panzer » sobota, 25 stycznia 2025, 16:22

A ja mam pytanie skąd w ogóle pomysł, że w tym temacie mieszczą się wszystkie modele, które przedstawiają maszyny z 1940 roku? Temat tej kategorii jest chyba jasno sformułowany: 85 rocznica Dziwnej Wojny, walk w Norwegii i Bitwy o Anglię. Jeżeli byłoby inaczej to jak rozumiem można zrobić też cywilnego Buicka z 1940 roku z Ohio, Vildebeesta z Indii albo Tachikawe K1 z Mandżurii byleby z 1940. Co chyba nie było zamierzeniem tej kategorii.
Pozdrawiam, Radek
Obrazek
Panzer

Animal Planet

Postprzez Ringo » sobota, 25 stycznia 2025, 19:29

Panzer napisał(a):A ja mam pytanie skąd w ogóle pomysł, że w tym temacie mieszczą się wszystkie modele, które przedstawiają maszyny z 1940 roku? Temat tej kategorii jest chyba jasno sformułowany: 85 rocznica Dziwnej Wojny, walk w Norwegii i Bitwy o Anglię. Jeżeli byłoby inaczej to jak rozumiem można zrobić też cywilnego Buicka z 1940 roku z Ohio, Vildebeesta z Indii albo Tachikawe K1 z Mandżurii byleby z 1940. Co chyba nie było zamierzeniem tej kategorii.

Pomysł wziął się stąd, że mam w Gladiatora z wojny zimowej w Finlandii, która ma również 85. rocznicę. A w tytule konkursu
nie ma możliwości wymienienia wszystkich kampanii z 1940r. Dodatkowo, można rozszerzyć zakres konkursu na modele cywilne.
************************************************************************************************************************
Obrazek
Ringo

Postprzez vollff » sobota, 25 stycznia 2025, 20:15

Ja w tym roku sobie odpuszczam konkurs - raczej. Temat mi nie “siadł”
Ostatnio edytowano sobota, 25 stycznia 2025, 20:34 przez vollff, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek Obrazek Obrazek
vollff

Zimna Wojna 4

Postprzez Thalgonis » sobota, 25 stycznia 2025, 20:21

vollff napisał(a):... dopuszczam konkurs ...

W sensie klasyka „nie dopuszczę Cię aż do śmierci”? :) :lol:
Pozdrówka
Thalgonis -> https://modelarstwozpudla.pl/

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Thalgonis

Transport

Postprzez Rhayader » sobota, 25 stycznia 2025, 20:29

Norwegia jest łatwa do zdefiniowania - Wszystko co brało CZYNNY udział w kampanii norweskiej.
Bitwa o Anglię również - Wszystko co brało CZYNNY udział , co raczej zawęża się do samolotów, może pojazdów obsługi lotnisk, plotki..
Ale jestem ciekaw jakie wyznaczycie ramy dziwnej wojny. Tam się nic nie działo. Najbardziej spektakularne w tym okresie były pogoń za Grafem Spee, ale to gdzieś u wybrzeży Ameryki południowej i rajd U-47 do Scapa Flow.
Janusz
Galerie

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Rhayader

Zimna Wojna 2

Postprzez vollff » sobota, 25 stycznia 2025, 20:35

Thalgonis napisał(a):
vollff napisał(a):... dopuszczam konkurs ...

W sensie klasyka „nie dopuszczę Cię aż do śmierci”? :) :lol:

:)
Obrazek Obrazek Obrazek
vollff

Zimna Wojna 4

Postprzez Aleksander » sobota, 25 stycznia 2025, 22:49

Rhayader napisał(a):Norwegia jest łatwa do zdefiniowania - Wszystko co brało CZYNNY udział w kampanii norweskiej.
Bitwa o Anglię również - Wszystko co brało CZYNNY udział , co raczej zawęża się do samolotów, może pojazdów obsługi lotnisk, plotki..
Ale jestem ciekaw jakie wyznaczycie ramy dziwnej wojny. Tam się nic nie działo. Najbardziej spektakularne w tym okresie były pogoń za Grafem Spee, ale to gdzieś u wybrzeży Ameryki południowej i rajd U-47 do Scapa Flow.

Miałem wrażenie, że ta kategoria ("drôle de guerre") obejmie również całą kampanię francuską - aż do kapitulacji Francji 22 czerwca 1940 roku - wtedy można wykonać modele broni pancernej, artylerii, pojazdów, figurek, a nawet okrętów. To też całe 85 lat.
Obrazek
ObrazekObrazekObrazek Obrazek
Aleksander Górski
..."be yourself, no matter what they say"...
Aleksander

Animal Planet

Postprzez marco2607 » niedziela, 26 stycznia 2025, 08:26

Flyzloty napisał(a):Chyba nie tylko 1940.

Dziwna wojna (fr. drôle de guerre, ang. Phoney War – dosł. udawana wojna, niem. Sitzkrieg – dosł. wojna na siedząco) – kolokwialna definicja sytuacji, jaka miała miejsce w pierwszym okresie II wojny światowej na froncie zachodnim po formalnym wypowiedzeniu przez Francję i Wielką Brytanię 3 września 1939 roku wojny III Rzeszy, szczególnie po zaprzestaniu faktycznych działań wojennych na lądzie (tzw. ofensywa w Saarze)[1] w okresie od października 1939 r. do kampanii francuskiej w maju 1940 roku.

Chyba matematyka nie jest najmocniejszą stroną pomysłu , bo rok 1939 za cholerę nie nadaje się na 85 rocznicę.

Data 1940 jest ok, Kampania francuska 1940 (niem. kryptonim „Fall Gelb”), inaczej zwana I bitwą o Francję[3] – niemiecka ofensywa na Francję połączona z agresją na Belgię, Holandię i Luksemburg przy złamaniu neutralności tych państw. Ofensywa rozpoczęta 10 maja 1940 roku kończyła definitywnie okres dziwnej wojny na froncie zachodnim. Niemcom skutecznie udało się zrealizować ideę blitzkriegu, w konsekwencji 22 czerwca Francja podpisała rozejm w Compiègne[b]. Kampania była walnym zwycięstwem III Rzeszy nad Francją. Doprowadziła do wyłączenia Francji (wraz z koloniami i marynarką wojenną) – poprzez warunki zawieszenia broni – z koalicji antyniemieckiej, czasowej izolacji Wielkiej Brytanii na kontynencie i oddania zasobów materialnych Francji dla potrzeb gospodarki wojennej III Rzeszy.
Obrazek Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
marco2607

Animal Planet

Postprzez Flyzloty » niedziela, 26 stycznia 2025, 09:04

marco2607 napisał(a):
Flyzloty napisał(a):Chyba nie tylko 1940.

Chyba matematyka nie jest najmocniejszą stroną pomysłu , bo rok 1939 za cholerę nie nadaje się na 85 rocznicę.

To trzeba matematykę zmienić , w ramach włączania do konkursu proponuję aby rywalizacja odbywała się również w obrębie granicznych dat , jeśli dana operacja działa się na przełomie lat.
Tak jak podałem według definicji dziwna wojna datuje się od października 1939r do maja 1940r.
Ja chcę zrobić Hawka od Army.
Producent w opisie podaje:
-3. escadrille GC II/5 “La Fayette”, pilot Adj. Marcel Dougoujon. Toul-Croix-de Metz, listopad 1939r
Być może ta maszyna 1 stycznia 1940 istniała i wyglądała tak samo ,więc pole do nagięcia jest. Ale opis dotyczy listopada 1939r.
Oczywiście tak reguła działałaby też na przełomie 40/41.
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek
Image
Flyzloty

Zimna Wojna 2

Postprzez MarekW » niedziela, 26 stycznia 2025, 17:04

Aleksander napisał(a):
Rhayader napisał(a):Norwegia jest łatwa do zdefiniowania - Wszystko co brało CZYNNY udział w kampanii norweskiej.

Miałem wrażenie, że ta kategoria ("drôle de guerre") obejmie również całą kampanię francuską - aż do kapitulacji Francji 22 czerwca 1940 roku - wtedy można wykonać modele broni pancernej, artylerii, pojazdów, figurek, a nawet okrętów. To też całe 85 lat.

Jeśli mógłbym wyrazić swoją opinię w merytorycznej dyskusji to również byłem przeświadczony, że kampania we Francji mieści się w ramach tematu z powodu zaakcentowania 1940 roku i innych kampanii i bitew z tamtego okresu. Nawet jeśłi w założeniu tak nie było to, podobnie jak Aleksander, uważam, że to znacznie poszerzyłoby potencjał sprzętu do odwzorowania - i zwiększyło udział pojazdów lądowych w konkursie.
Ja, tak wstępnie, pomyślałem o zrobieniu scenki z angielskimi żołnierzami w Universal Carrier jako tylnej straży pod Dunkierką.
Poczekam jednak na oficjalne ustalenie ram konkursu i ze zrozumieniem dopasuję się - bo wziąć udział chcę z całego serca :)
Obrazek  Obrazek
MarekW

Postprzez Mac Eyka » niedziela, 26 stycznia 2025, 18:07

Myślę, że także Wojna Zimowa mieści się w ramach nowego konkursu.
Atak na Tarent też.
Mówimy, że konkurs zdominowany zostanie przez lotnictwo. A przecież w ramach 1940 r można zbudować sporo okrętów. Choćby polskiego ORP Orzeł.
Z pozdrowieniami Samozwańczy Prezes Gildii Kręcących się Śmigiełek Maciek Poniatowski

ObrazekObrazekObrazekObrazek
Mac Eyka

Zimna Wojna 2

Postprzez skusz » niedziela, 26 stycznia 2025, 20:45

MarekW napisał(a):
Aleksander napisał(a):

Jeśli mógłbym wyrazić swoją opinię w merytorycznej dyskusji to również byłem przeświadczony, że kampania we Francji mieści się w ramach tematu z powodu zaakcentowania 1940 roku i innych kampanii i bitew z tamtego okresu. Nawet jeśłi w założeniu tak nie było to, podobnie jak Aleksander, uważam, że to znacznie poszerzyłoby potencjał sprzętu do odwzorowania - i zwiększyło udział pojazdów lądowych w konkursie.
Ja, tak wstępnie, pomyślałem o zrobieniu scenki z angielskimi żołnierzami w Universal Carrier jako tylnej straży pod Dunkierką.
Poczekam jednak na oficjalne ustalenie ram konkursu i ze zrozumieniem dopasuję się - bo wziąć udział chcę z całego serca :)

Hmm, też byłem przekonany, że kampania francuska się łapie ... :-/ :roll:
Pozdrawiam Sławek Kusz
Portfolio : http://www.pwm.org.pl/viewtopic.php?f=207&t=20734
ObrazekObrazekObrazekObrazek
skusz

100-lecie Niepodległości

Postprzez Panzer » niedziela, 26 stycznia 2025, 23:25

No to jednak proponuję ustalić jakich bitew/konfliktów/zdarzeń ten konkurs dotyczy. Bo za chwilę okaże się, że ktoś uczci modelem 85 lat zjedzenia kanapki przy swoim Chevrolecie przez Johna Smitha z Texasu. Skoro ma to być obchodzenie rocznicy to wybierzmy jakieś sensowne wydarzenia. Ja w szafie mam mnóstwo modeli z 1940 roku, tylko co z tego skoro większość z nich nie brała udziału w niczym szczególnym.
Pozdrawiam, Radek
Obrazek
Panzer

Animal Planet

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do 1940 - 85 rocznica