Panzer napisał(a):A ja mam pytanie skąd w ogóle pomysł, że w tym temacie mieszczą się wszystkie modele, które przedstawiają maszyny z 1940 roku? Temat tej kategorii jest chyba jasno sformułowany: 85 rocznica Dziwnej Wojny, walk w Norwegii i Bitwy o Anglię. Jeżeli byłoby inaczej to jak rozumiem można zrobić też cywilnego Buicka z 1940 roku z Ohio, Vildebeesta z Indii albo Tachikawe K1 z Mandżurii byleby z 1940. Co chyba nie było zamierzeniem tej kategorii.
vollff napisał(a):... dopuszczam konkurs ...
Thalgonis napisał(a):vollff napisał(a):... dopuszczam konkurs ...
W sensie klasyka „nie dopuszczę Cię aż do śmierci”?![]()
Rhayader napisał(a):Norwegia jest łatwa do zdefiniowania - Wszystko co brało CZYNNY udział w kampanii norweskiej.
Bitwa o Anglię również - Wszystko co brało CZYNNY udział , co raczej zawęża się do samolotów, może pojazdów obsługi lotnisk, plotki..
Ale jestem ciekaw jakie wyznaczycie ramy dziwnej wojny. Tam się nic nie działo. Najbardziej spektakularne w tym okresie były pogoń za Grafem Spee, ale to gdzieś u wybrzeży Ameryki południowej i rajd U-47 do Scapa Flow.
Flyzloty napisał(a):Chyba nie tylko 1940.
Dziwna wojna (fr. drôle de guerre, ang. Phoney War – dosł. udawana wojna, niem. Sitzkrieg – dosł. wojna na siedząco) – kolokwialna definicja sytuacji, jaka miała miejsce w pierwszym okresie II wojny światowej na froncie zachodnim po formalnym wypowiedzeniu przez Francję i Wielką Brytanię 3 września 1939 roku wojny III Rzeszy, szczególnie po zaprzestaniu faktycznych działań wojennych na lądzie (tzw. ofensywa w Saarze)[1] w okresie od października 1939 r. do kampanii francuskiej w maju 1940 roku.
marco2607 napisał(a):Flyzloty napisał(a):Chyba nie tylko 1940.
Chyba matematyka nie jest najmocniejszą stroną pomysłu , bo rok 1939 za cholerę nie nadaje się na 85 rocznicę.
Aleksander napisał(a):Rhayader napisał(a):Norwegia jest łatwa do zdefiniowania - Wszystko co brało CZYNNY udział w kampanii norweskiej.
Bitwa o Anglię również - Wszystko co brało CZYNNY udział , co raczej zawęża się do samolotów, może pojazdów obsługi lotnisk, plotki..
Ale jestem ciekaw jakie wyznaczycie ramy dziwnej wojny. Tam się nic nie działo. Najbardziej spektakularne w tym okresie były pogoń za Grafem Spee, ale to gdzieś u wybrzeży Ameryki południowej i rajd U-47 do Scapa Flow.
Miałem wrażenie, że ta kategoria ("drôle de guerre") obejmie również całą kampanię francuską - aż do kapitulacji Francji 22 czerwca 1940 roku - wtedy można wykonać modele broni pancernej, artylerii, pojazdów, figurek, a nawet okrętów. To też całe 85 lat.
MarekW napisał(a):Aleksander napisał(a):Rhayader napisał(a):Norwegia jest łatwa do zdefiniowania - Wszystko co brało CZYNNY udział w kampanii norweskiej.
Miałem wrażenie, że ta kategoria ("drôle de guerre") obejmie również całą kampanię francuską - aż do kapitulacji Francji 22 czerwca 1940 roku - wtedy można wykonać modele broni pancernej, artylerii, pojazdów, figurek, a nawet okrętów. To też całe 85 lat.
Jeśli mógłbym wyrazić swoją opinię w merytorycznej dyskusji to również byłem przeświadczony, że kampania we Francji mieści się w ramach tematu z powodu zaakcentowania 1940 roku i innych kampanii i bitew z tamtego okresu. Nawet jeśłi w założeniu tak nie było to, podobnie jak Aleksander, uważam, że to znacznie poszerzyłoby potencjał sprzętu do odwzorowania - i zwiększyło udział pojazdów lądowych w konkursie.
Ja, tak wstępnie, pomyślałem o zrobieniu scenki z angielskimi żołnierzami w Universal Carrier jako tylnej straży pod Dunkierką.
Poczekam jednak na oficjalne ustalenie ram konkursu i ze zrozumieniem dopasuję się - bo wziąć udział chcę z całego serca
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości