To ja może zapalę kaganek oświaty i rozjaśni nieco moje pokrętne rozumowanie
Otóż "zgłosiłem" daty graniczne 01.01 - 31.12.1940 żebyśmy mieli pełne pole do popisu. Ja rozumiem ten temat tak - biorę model samolotu/czołgu/itp i sobie zerkam w instrukcję malowania. A tam jest napisane: 73 pułk lotnictwa myśliwskiego, Memingen, Holandia, maj 1940; 4 szwadron kawalerii pancernej, Paryż, lipiec 1940; ale możemy też wyjąć z szuflady zdjęcie dziadka które jest podpisane: partyzanci francuscy przeprawiający się łodzią przez Loarę, wrzesień 1940 - i w tym przypadku możemy zrobić: partyzantów, łódź, Loarę lub całą scenkę ze wszystkimi uczestnikami. WAŻNE jest udokumentowanie, że to co robimy/ budujemy jest "zamocowane" w 1940 roku. Nie widzę takiego obchodzenia tematu w stylu: to jest samolot pilota "Z" z grudnia 1939 i zakładam że na pewno latał w 1940 albo to jest T-34 ze stycznia 1941ale zakładam że uczestniczył w walkach w grudniu 1940. Ma być czarno na białym - rysunek, fotka, obraz malarza "pokojowego" itp. Bez naciągania faktów i dat. Oczywiście jak ktoś jest zagorzałym pacyfistą to może na podstawie zdjęcia
z 1940 roku zrobić sobie "maszerującego Beduina z wielbłądem gdzieś w Afryce"
Podsumowując - można robić
WSZYSTKO pod warunkiem że datowane jest na 1940 rok
I tyle mojego tłumaczenia. Jak komuś taki temat i ramy czasowe nie pasują to może żądać reasumpcji i pisać dekret o unieważnieniu głosowania