piotr dmitruk napisał(a):
https://pl.wikipedia.org/wiki/1940
Z tym, że zaleciłbym się dość ścisłe trzymanie ram czasowych, a więc jeśli np oblot samolotu Mosquito, to raczej prototyp, a nie wersje późniejsze.
piotr dmitruk napisał(a):
https://pl.wikipedia.org/wiki/1940
Z tym, że zaleciłbym się dość ścisłe trzymanie ram czasowych, a więc jeśli np oblot samolotu Mosquito, to raczej prototyp, a nie wersje późniejsze.
Łukasz_K napisał(a):belfer napisał(a):Czy musi jednak to być konkretne związane z 1940r?
Pozdrawiam
Taki był w moim rozumowaniu zamysł tego konkursu, znajdź jakieś info/fotkę/profil konkretnego egzemplarza i lecisz.
Thalgonis napisał(a):A czemu nie? Jak jeździło to to w jakimś Paryżu czy innych Helsinkach w 1940-ym, to jest OK
abtb napisał(a):Rhayader napisał(a):T-34 stojącego gdzieś w Stalingradzie,
Możesz zrobić, jak podeprzesz tego tanka jasną informacją (opisaną fotką, schematem malowania, itp), że to akurat jest Stalingrad, i akurat luty 1940 roku. Bo jak tylko że to jest " chyba" Stalingrad i "chyba" luty i "chyba 1940" to będę protestował
lesio-69 napisał(a):Thalgonis napisał(a):A czemu nie? Jak jeździło to to w jakimś Paryżu czy innych Helsinkach w 1940-ym, to jest OK
Jeździły tylko w ZSRR w latach 1930-1960
Flyzloty napisał(a):Tak jak pasłem zamierzam w konkursie wykonać model Curtrissa Hawka z Arma Hobby z okresu "Dziwnej wojny"
Producent w opisie interesującej mnie wersji podje:
-Curtiss H-75 A1 no. 35 (X834) , 3. escadrille GC II/5 “La Fayette”, pilot Adj. Marcel Dougoujon. Toul-Croix-de Metz, November 1939.
Aby wziąć legalnie udział w konkursie postanowiłem udowodnić iż przetrwał on przynajmniej do 1stycznia 1940r.
Po przeczytaniu CAŁEGO internetu natrafiłem na cyfrową wersje analogowej prasy.
Oto ona:
Wzmianka pochodzi z artykułu Szymona Tetera "Curtriss Hawk 75A w służbie Armee De L'Air"
Jak widać wynika z niej że , monsieur Dougoujon nawet cos zniszczył , a miało to miejsce w maju 1940 roku.
Więc moje pytanie brzmi:
Czy maszyna monsieur Dougoujona łapie się na konkurs jako obiekt "walczący" w tzw "Dziwnej wojnie"?
cooper69 napisał(a):Czy według szanownej „inkwizycji” prototyp Zero czyli A6M1się łapie w ramy?
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość