J-8 Gladiator - ICM 1:32

J-8 Gladiator - ICM 1:32

Postprzez Ringo » sobota, 1 lutego 2025, 19:03

Rozpoczynam wątek konkursowy i zakładam, że zbuduję Gladiatora walczącego w barwach fińskich w 1940r.
Obrazek
************************************************************************************************************************
Obrazek
Ringo

Reklama

Re: J-8 Gladiator - ICM 1:32

Postprzez Ringo » czwartek, 13 lutego 2025, 07:50

Prace ruszyły. Po ścięciu "kropelek" od zamków km-ów , te miejsca od wewnątrz wzmocniłem Milliputem.
Wkleiłem "drzwi" , całość pomalowałem humbrolami.
Obrazek
************************************************************************************************************************
Obrazek
Ringo

Postprzez shadowmare » czwartek, 13 lutego 2025, 08:18

Temat bardzo fajny i model bardzo dobrze się sklejający. Ja wzmocniłem stateczniki poziome drucikiem bo słabo się trzymają, w narty też wygiąłem i wkleiłem drut bo oryginalnie połączenie z goleniami jest delikatne. Trzeba uważać na zastrzały bo luźno siedzą i przyklejać górny płat na jakiś wolnoschnący klej żeby było prosto.
shadowmare

Postprzez Ringo » niedziela, 23 lutego 2025, 10:21

shadowmare napisał(a):Temat bardzo fajny i model bardzo dobrze się sklejający. Ja wzmocniłem stateczniki poziome drucikiem bo słabo się trzymają, w narty też wygiąłem i wkleiłem drut bo oryginalnie połączenie z goleniami jest delikatne. Trzeba uważać na zastrzały bo luźno siedzą i przyklejać górny płat na jakiś wolnoschnący klej żeby było prosto.

Dzięki za rady, będę brał je pod uwagę. Póki co trwają prace we wnętrzu gladiatora.
Obrazek
Obrazek
Ringo

Postprzez Pashal » niedziela, 23 lutego 2025, 11:50

Km-ów nie malowałeś ?
Pierwsze, drugie zdjęcie wnętrza :
https://scalefun.com/forum/viewtopic.php?t=2701
Pashal

Postprzez Ringo » niedziela, 23 lutego 2025, 12:48

Pashal napisał(a):Km-ów nie malowałeś ?
Pierwsze, drugie zdjęcie wnętrza :
https://scalefun.com/forum/viewtopic.php?t=2701

Pomalowałem humbrolem metalicznym , z tego co widzę, za jasnym. Jakoś to przyciemnię. Dzięki!
Obrazek
Ringo

Postprzez Pashal » niedziela, 23 lutego 2025, 15:12

Km-y pomaluj czarnym kolorem.
Które malowanie będziesz robił to z literą F, czy H ?
Ja aktualnie sklejam w tym malowaniu z literą F, ale w skali 1:33 i jest to model kartonowy... stąd moje zainteresowanie kolorem km-ów. :P
Pashal

Postprzez Ringo » niedziela, 23 lutego 2025, 16:49

Dobrze, pociągnę je na czarny satynowy. Planują zrobić ten z literą "F" - ma ciekawszy układ plam kamuflażu.
Obrazek
Ringo

Postprzez Ringo » piątek, 7 marca 2025, 09:22

Kadłub sklejony. Połówki dopasowane bardzo dobrze, bez większych szpar.
Obrazek
Obrazek
Ringo

Postprzez Pashal » sobota, 15 marca 2025, 15:58

Mam małe pytanie, czy masz może monografię Adama Cottona i Marka Rysia "Gloster Gladiator " a jeżeli tak, to czy tam jest pokazane zdjęcie, render, rysunek poszycia górnej przedniej części kadłuba - tam, gdzie jest takie obniżenie i są dwa "korki" - widać ten fragment po prawej stronie na powyższym zdjęciu ?
Może być zdjęcie tego fragmentu, o ile takowe gdzieś jest z innych wydawnictw, czy stron internetowych - to również prośba do innych modelarzy - może ktoś coś może w tym temacie pomóc ?
Nie muszę chyba pisać, ale napiszę, że zdjęcia tego obszaru z lewej i prawej strony kadłuba widziałem, ale z góry nie spotkałem takowych.
Na przykład takie, ale w tej galerii takiego zdjęcia górnej powierzchni niestety nie ma :
https://www.britmodeller.com/forums/ind ... gladiator/
Pashal

Postprzez Ringo » niedziela, 16 marca 2025, 09:42

Niestety, nie napotkałem nigdzie zdjęcia tego fragmentu z góry. Być może jest w tej ww. monografii, ale jej nie mam. Natomiast, jak gdzieś zauważę, to dam Ci znać.
Jeśli chodzi o budowę, to skleiłem płaty dolny i górny. Z dolnym było trochę zachodu, bo obie części rozchodziły
się na krawędzi spływu (przy kadłubie). Było więc szlifowanie i skrobanie. Natomiast górny płat dobrze przylegał na
połączeniu obu połówek.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Ringo

Powrót do 1940 - warsztat konkursowy