1/48 Fokker G-IA "MIKROMIR"

1/48 Fokker G-IA "MIKROMIR"

Postprzez Mariusz Jarzyna ze Szczec » środa, 5 lutego 2025, 19:54

Cześć :) Dołączam do konkursu z tym short-runem XXI wieku (jeszcze się nie wgłębiałem w temat a już zauważyłem, że opony są bez bieżnika). Obrońca holenderskiej depresji maj 1940.
Obrazek
Mariusz Jarzyna ze Szczec

100-lecie Niepodległości

Reklama

Re: 1/48 Fokker G-IA "MIKROMIR"

Postprzez Arcturus » środa, 5 lutego 2025, 20:06

Wszelki duch... Witaj po latach :)
Arcturus

100-lecie Niepodległości

Postprzez radoslaw6363 » piątek, 7 lutego 2025, 17:41

Mam w 1/72, ale teraz nie dam rady wystartować, będę obserwował :lol:
Modelu idealnie oddającego rzeczywistość nie zbuduje się nigdy, ale próbować trzeba !
Nie kłóć się z głupim, bo najpierw zaniży cię do swojego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem !
Według przeprowadzonych niedawno badań stwierdzono, że ludzie którzy nie rozpoznają ironii i sarkazmu są mniej inteligentni ! Pozdrawiam !
radoslaw6363

Postprzez Mariusz Jarzyna ze Szczec » niedziela, 9 lutego 2025, 23:14

Arcturus napisał(a):Wszelki duch... Witaj po latach :)

Czaść :) Czas wrócić na "stare śmieci" gdyż na fb nie ma takich fajnych konkursów ;)
Prezentuję urobek z trzech dni. Cała drobnica powycinana z doklejonymi elementami z załączonej do modelu blachy. Niestety nie jest to jakość Eduarda więc każda część wymagała obróbki. Na razie nałożony na część z nich surfacer po którym widać, że nadal w paru miejscach będą poprawki. Zatem chwalę się ilością. 300% normy :)
Obrazek

100-lecie Niepodległości

Postprzez HubertKendziorek » niedziela, 9 lutego 2025, 23:40

Świetnie, ciekawa maszyna i jeszcze ciekawszy kamuflaż. Przez chwilę się zastanawiałem nad tym Fokkerem, ale zdecydowałem, że konkurs poświęcam Francji.
Zapraszam na mój blog modelarski: Kendzior's Way
HubertKendziorek

Ukraina

Postprzez Mariusz Jarzyna ze Szczec » wtorek, 11 lutego 2025, 21:07

Niestety kalkomanie zestawu nie zawierały zegarów do tablicy. Nie ma na rynku też żadnego zamiennika. Może z tego powodu, że owiewki są grubości soczew pana Magoo i pewnie przy zamkniętym kokpicie niewiele będzie widać. Sprawdziłem w dostępnych dodatkach do tego modelu i natrafiłem na kalkomanię firmy "Dutch Decal", która zawierała zegary oraz linię na płat eksploatacyjną i parę innych pominiętych przez twórców modelu. Szczypałem się, czy wydać prawie 8 dych po to by mieć zegary i kilka eksploatacyjnych oznaczeń ? Podjąłem decyzję, że w końcu to niszowe hobby dla dorosłych czyli z comiesięcznym dochodem więc ma kosztować ;) Dziś odebrałem przesyłkę i nie pożałowałem bo druk kalkomanii jest zauważalnie lepszy niż tej załączonej do modelu. Poniżej wspomniane zegary i cała niezbędna reszta:
Obrazek

Dla porównania zdjęcie "gąski" na arkuszu Dutch Decal i tych na arkuszu z modelu oraz...na erracie czyli "poprawionej" - oceńcie sami :lol: :lol: :lol:
Obrazek

100-lecie Niepodległości

Postprzez Mariusz Jarzyna ze Szczec » wtorek, 18 lutego 2025, 22:32

Długo zeszło poskładanie tych drobiazgów z wnętrza do kupy. Jako, że jest to model typu short-run każda z odciętych części wymagała przeszlifowania. Kalkomania imitująca zegary to był dobry zakup choć niepokojąco była twarda. Dorobiłem kilka przewodów i te skórzane boczki w tylnej części gdyż wypatrzyłem na archiwalnym zdjęciu, ze takowe były.
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Przy składaniu obu skorup nieźle wszystko trzeszczało jak domykana walizka urlopowa więc wymagało wnętrze jeszcze spiłowania ale w końcu wlazło.
Obrazek

100-lecie Niepodległości

Postprzez Mariusz Jarzyna ze Szczec » czwartek, 20 lutego 2025, 10:27

Kolejny dowód, że model jest short-runem. Wklejanie w niekoniecznie kształtne otwory okienek o szybach pancernej grubości. Dodatkowo jedno z okienek ma skazę fabryczną. Niestety będzie widoczna :-/
Obrazek

100-lecie Niepodległości

Powrót do 1940 - warsztat konkursowy