Fairey Battle Mk.I, Azur 1/72

Fairey Battle Mk.I, Azur 1/72

Postprzez Krzysiek Kowalik » niedziela, 9 lutego 2025, 11:25

Poczuwając się do obywatelskiego obowiązku po oddaniu głosu w ankiecie, trzeba chociaż warsztat rozpocząć. Może uda się skończyć. W ostatnich konkursach jakoś mi nie szło :) Faireya chce wykonać w malowaniu greckim, a że temat mało mi znany będą pytania i oczekiwanie na pomoc.

Obrazek

Obrazek

Kusi mnie też żeby otworzyć komory bombowe. Jakich Grecy używali bomb? Brytyjskich 250lb w komorach?

Obrazek

Co z dalszą częścią uzbrojenia- kmy. Jakich używali Grecy? W instrukcji są do wyboru trzy i jeden z nich wskazany do wybranego malowania- ten na dole po prawej. Co to za broń? Była zasilana z magazynków czy z taśmy?

Obrazek

Jeśli chodzi o malowanie to rozumiem że góra jak u Brytyjczyków Dark Earth i Dark Green, dół czarny, kabina szarozielony.
Krzysiek Kowalik

100-lecie Niepodległości

Reklama

Re: Fairey Battle Mk.I, Azur 1/72

Postprzez Panzer » poniedziałek, 10 lutego 2025, 11:13

Krzysiek Kowalik napisał(a):
Co z dalszą częścią uzbrojenia- kmy. Jakich używali Grecy? W instrukcji są do wyboru trzy i jeden z nich wskazany do wybranego malowania- ten na dole po prawej. Co to za broń? Była zasilana z magazynków czy z taśmy?

Wnosząc po lufie to brytyjski Browning 0.3
Pozdrawiam, Radek
Obrazek
Panzer

Animal Planet

Postprzez Panzer » wtorek, 11 lutego 2025, 12:46

Pozdrawiam, Radek
Obrazek
Panzer

Animal Planet

Postprzez Krzysiek Kowalik » wtorek, 11 lutego 2025, 17:21

Dzięki. W wolnej chwili wezmę się za lekturę.
Krzysiek Kowalik

100-lecie Niepodległości

Postprzez Krzysiek Kowalik » środa, 19 lutego 2025, 12:19

Pierwszy ciach za mną. Klapy usunięte. Nie ma już odwrotu, Komora bombowa będzie otwarta.

Obrazek

I jak będzie z tymi bombami? Nikt nie wie jakich Grecy używali? Jak użyje brytyjskich 250lb będzie ok?

Obrazek
Krzysiek Kowalik

100-lecie Niepodległości

Postprzez Pashal » środa, 19 lutego 2025, 14:25

"Wszyscy udajom Greka". :mrgreen:
Pashal

Postprzez barszczo » sobota, 22 lutego 2025, 15:13

Krzysiek Kowalik napisał(a):I jak będzie z tymi bombami? Nikt nie wie jakich Grecy używali? Jak użyje brytyjskich 250lb będzie ok?

Grzebałem trochę po greckich stronach i poza kilkoma zdjęciami Battle nic nie znalazłem. Dawaj brytyjskie bomby, zawsze można wymienić jak coś się wyjaśni.
barszczo

Animal Planet

Postprzez Krzysiek Kowalik » piątek, 21 marca 2025, 01:34

Kolejna niewiadoma: jak się ma sprawa wnęk podowozia i komór bombowych? Srebrne?
Coś tam dłubie. Usunąłem miejsca mocowania talerzowych magazynków i uzupełniłem wręgi. Sporo się namęczyłem przy złożeniu elementu kabinowego- tego z kołyską na karabin strzelca. Połapanie geometrii tego to jakiś dramat. W końcu jak się udało okazało się że nie mieści się w kadłubie. Przy drugim podejściu połapałem to patafixem w zamkniętych połówkach kadłuba i skleiłem na sztukę po czym wyjąłem i dokończyłem już na zewnątrz. Podział tych elementów jest mega słaby.

Obrazek

Obrazek

Robią się też komory bombowe. Przyszły wyrzutniki bombowe i same bomby. Czekam jeszcze na tabliczkę Yahu. Ma się pojawić na początku miesiąca.

Obrazek
Krzysiek Kowalik

100-lecie Niepodległości

Powrót do 1940 - warsztat konkursowy